Lloyds och Bank of Scotland böter 64 miljoner pund för att inte ha skyddat bolånekunder

Inteckningar

Ditt Horoskop För Imorgon

Lloyds, The Mortgage Business plc och Bank of Scotland har tillsammans fått böter på över 64 miljoner pund på grund av en inteckningskandal som går tillbaka till 2011.



Financial Conduct Authority (FCA) sa att bankerna inte lyckades hantera kunder som riskerade att hamna i betalningssvårigheter och efterskott vid tiden för den finansiella kraschen.



I ett uttalande på torsdagen stod det att mer än en kvarts miljon kunder drabbades, inklusive utsatta hushåll som stod inför återtag.



Många av dessa kunder står nu inför ersättning i form av kompensation, med 300 miljoner pund som ska betalas ut.

Mark Steward, verkställande direktör för Enforcement and Market Oversight på FCA sa: 'Bankerna är skyldiga att behandla kunder rättvist, även när dessa kunder har ekonomiska svårigheter eller har problem att uppfylla sina skyldigheter.

”Genom att inte tillräckligt förstå sina kunders förhållanden riskerade bankerna att behandla orättvist mer än en kvarts miljon kunder i efterskott på bolån under flera år. I vissa fall behandlades kunderna orättvist, inklusive utsatta kunder.



'Kunderna bör fortfarande betala vad de är skyldiga, men bankerna är skyldiga att behandla sina kunder rättvist när de gör nya betalningsarrangemang.

'Företag bör ta del av de åtgärder vi har vidtagit idag för att se till att deras egen behandling av kunder uppfyller våra förväntningar.'



Vad hände?

Sårbara kunder fick höra att de skulle behöva göra minimibelopp för alla (Bild: Bloomberg)

Mellan april 2011 och december 2015 sa FCA att de tre långivarna & apos; system och rutiner för att samla in information från bolånekunder i betalningssvårigheter eller efterskott resulterade i att personalen inte behandlade dem rimligt.

I tusentals fall misslyckades personalen med att bedöma kunder & apos; förhållanden och prisvärdhet, vilket skapar en risk för att kunderna behandlades orättvist.

De använde också en regel om att angivna kunder måste göra en fast minsta procentuell betalning, utan att ta hänsyn till deras personliga förhållanden.

Det innebar att 'samtalshanterare kan ha misslyckats med att förhandla fram lämpliga betalningsarrangemang för kunder'.

Några av bristerna identifierades redan 2011, men de åtgärder som vidtagits misslyckades med att helt åtgärda problemen, sa FCA.

I juli 2017 implementerade bankerna ett koncerngemensamt system för kundersättning som inkluderade återbetalning av alla avbrutna avgifter för betalningsarrangemang, efterskottshanteringsavgifter och ränta som uppkommit på avgifterna och återbetalning av rättegångsavgifter om de tillämpades orättvist eller under vissa omständigheter automatiskt.

Är jag skyldig ersättning?

Lloyds sa att det utfärdar ersättning till alla berörda kunder (Bild: Getty)

De tre bankerna har uppskattat att cirka 526 000 kunder kommer att få ersättning på totalt 300 miljoner pund.

Denna betalning startade i juli 2017, och i november 2019 hade cirka 259,9 miljoner pund betalats ut.

Ersättning lämnas till kunder som betalat avgifter för inteckning i efterskott - med räntor tillagda.

Långivarna sa att de proaktivt har kontaktat alla kunder som de tror ska betala ersättning, men alla kunder som inte har kontaktats och tror att de kan ha påverkats bör kontakta dem.

En talesman för Lloyds Banking Group sa: ”Vi har kontaktat alla kunder som påverkades mellan 2011 och 2015 för att be om ursäkt och har redan återbetalat alla som debiterats avgifter vid den tiden.

'Kunderna behöver inte vidta några åtgärder. Vi har sedan vidtagit betydande åtgärder för att förbättra hur vi stöder bolånekunder som upplever ekonomiska svårigheter, inklusive att investera i utbildning av kollegor och förfaranden.

Se Även: