Känner du dig yr? 7 anledningar till varför du kan känna dig lätt i huvudet och hur du kan stoppa det

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Småbarn tycker att det är jättekul att snurra runt tills de tappar balansen och faller ner. Och om vi ska vara ärliga så har de flesta av oss känt hur rummet snurrar när vi har gått och lagt oss efter för mycket sprit.



Men när yrsel slår till utan uppenbar anledning är det inget skämt och kan vara riktigt försvagande.



Enligt Meniere's Society är svindel – känslan av att du eller omgivningen runt dig rör sig eller snurrar – ett symptom på flera olika tillstånd, av vilka många har sitt ursprung i det vestibulära (balans)systemet i innerörat.



Inte alla typer involverar känslan av rörelse – du kan bara känna dig yr i huvudet eller vara ostadig på fötterna.

Men det finns goda nyheter. Andrew Clements, från Leicester Balance Centre, säger: Oavsett om yrsel är ett engångsproblem eller ett mer långvarigt problem, förbättras nästan alla eller åtminstone kan hantera sina symtom med rätt behandling.

Här är sju anledningar till ett snurrande huvud – och hur man stoppar det.



1. Benign paroxysmal positionsyrsel

En man som visar tecken på depression

(Bild: PA)

kyckling en dag inaktuell

Upp till 50 % av oss kommer att uppleva detta problem med innerörat (BPPV).



Andrew Clements förklarar: Det orsakas när skräp från otoconiakristaller (en del av mekanismen genom vilken vi balanserar och känner av gravitationen) faller in i fel del
av örat.

BPPV-relaterade attacker varar bara några sekunder åt gången men kan vara allvarliga och återkommande.

Klassiska provocerande rörelser är att ligga platt, vända sig i sängen, titta upp (t.ex. hänga tvätt) eller böja sig ner.

Må bättre En uppsättning huvudrörelser, kallad Epey-manövern, löser ofta problemet genom att flytta tillbaka kristallerna till rätt plats i örat. Du behöver en läkare eller specialist för att arbeta igenom rörelserna med dig, och din svindel förvärras tillfälligt innan den förbättras.

2. Ångest

Om ditt simhuvud kombineras med andra nervösa symtom, som rastlöshet, hjärtklappning och en känsla av rädsla, är chansen stor att det är ångest som är problemet.

Må bättre Att träna regelbundet, sluta röka och dra ner på alkohol och koffein hjälper.
nhs.uk rekommenderar även KBT (kognitiv beteendeterapi) som en effektiv ångestbehandling. Om du upplever stressrelaterad yrsel, andas långsammare och djupare och fokusera på en plats på avstånd. Drick lite vatten , eftersom mild yrsel från uttorkning kan kännas värre om du är orolig.

3. Lågt blodtryck

Läkarkirurgi

Har låg blodtryck kan orsaka yrsel, särskilt när du reser dig upp för snabbt från sittande eller liggande läge.

Må bättre Om du vet att du är benägen att få den här typen av yrsel, gå alltid upp långsamt. Har låg blodtryck kan vara hälsosamt, men uteslut alla bakomliggande tillstånd hos din läkare.

4. Åldrande

Yrsel och ostadighet är mer sannolikt när ögonen, det vestibulära systemet i innerörat och musklerna inte längre fungerar i harmoni. Åldersrelaterade kardiovaskulära problem kan också orsaka yrsel genom att påverka blodflödet.

dustin diamond sexband

Må bättre Håll dig aktiv – tai chi-klasser kan hjälpa, enligt Vestibular Disorders Association. Och prata med din husläkare om de receptbelagda medicinerna du tar eftersom många har yrsel som biverkning – det kan finnas alternativ för dig att prova.

5. Anemi

Blek hud, trötthet och trötthet är de vanliga symtomen förknippade med järnbristanemi, men yrsel är ett annat.

Dietisten Dr Sarah Schenker förklarar: Anledningen till att anemi kan orsaka en yrselkänsla är att det inte finns tillräckligt med järn för att göra röda blodkroppar och hemoglobin som ger syre till hjärnan.

(Bild: Getty)

Må bättre. Ta ett blodprov – om du är anemisk måste du ordineras ett högdos järntillskott. Järnrika livsmedel inkluderar lamm, nötkött, gröna grönsaker och nötter. Undvik att ta en kopp med måltider eftersom te stör järnupptaget.

6. Öroninfektion

Bakterier och virus kan orsaka svindel, illamående och tillfällig hörselnedsättning genom att inflammera innerörat, känd som labyrintit.

Må bättre Antibiotika hjälper om det är bakteriellt, men för virusinfektioner är mediciner som kontrollerar yrsel och illamående – till exempel starka antihistaminer – det enda sättet att kontrollera symtomen.

7. Menières sjukdom

Om du får yrsel som åtföljs av en känsla av fyllighet i örat och tillfällig dövhet kan du ha Ménières sjukdom, som orsakas av ett ökat vätsketryck i örat. Tinnitus (ljud i örat), hörselnedsättning och balansproblem kan följa över månader och år.

adam peaty pressa upp

Må bättre Behandling av Menières syftar till att minska och kontrollera symtomen med droger och övningar. En diet med låg salthalt kan hjälpa till genom att minska vätskeansamlingen i örat.

För Selman

För Selman

Jag hade BPPV efter ett slag mot huvudet

Karena Selman, från Stanmore, nordvästra London, fick en skrämmande svindelattack trots att hon var vältränad och frisk i 70-årsåldern.

Jag kände mig så hemsk att jag trodde att jag kunde få en stroke. Jag hade tagit en tupplur på övervåningen när rummet började snurra runt. Jag kände att jag hoppade fallskärm från himlen.

Jag vågade knappt lyfta huvudet från kudden och var tvungen att ropa på min handikappade man för att få hjälp. Ambulanspersonal kämpade för att få in mig i en ambulans eftersom jag var så ostadig.

Olika skanningar och tester på sjukhus uteslöt något olyckligt, och jag fick höra att det var BPPV – förmodligen orsakat av en knackning i huvudet några dagar tidigare.

Min behandling innebar 10 minuter med en ÖNH-konsult som tittade in i mina ögon och flyttade mitt huvud fram och tillbaka för att få tillbaka skräpet i öronen på plats. Bilderna på väggen rörde sig efter att han var klar, men jag började känna mig mindre yr strax efter.

Jag behöver mer långvariga specialistbalansövningar för att komma upp på fötterna igen, men jag har aldrig haft en upprepning. Om jag gjorde det skulle jag sitta upprätt någonstans på ett säkert sätt, eftersom att lägga sig på sidan under en attack gör saken värre.

Hur du stärker din hälsa
Mest lästa
Missa inte

Se Även: