Är Line of Duty baserat på sanna historier? Sjukdom och tragiska brott som inspirerade handlingar

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Line of Duty kan vara helt fiktivt men många av de gripande berättelserna har faktiskt inspirerats av verkligheten.



AC-12 existerar faktiskt inte men är baserat på liknande grenar mot korruption som verkar över hela landet, medan showskaparen Jed Mercurio har förklarat hur han fick några av sina idéer.



Met Polices egen version av AC-12, som först kallades A10 på 70-talet, kallas nu Directorate of Professional Standards (DOS).



Eftersom så lite var känt om enheten var det tidigare känt som & apos; ghost squad & apos; innan den bytt namn till A10, byter sedan till CIB1 och senare CIB2.

Skjutandet av en oskyldig man i verkligheten inspirerade Mercurio att skriva den första serien av Line of Duty - med inledningsavsnittet som började med en mycket liknande incident som involverade Steve.

comic relief 2019 totalt

Många av de gripande tomterna har inspirerats av förvrängda verkliga brott och faktiska rättsfall, till exempel mordet på Stephen Lawrence och skjutningen av Jean Charles de Menezes.



Här är en titt på några av de verkliga brotten och tragedierna som inspirerade Line of Duty-tomter.

Stefan Kiszko

Stefan Kiszko tillbringade 16 år bakom galler för ett mord som han inte begick

Stefan Kiszko tillbringade 16 år bakom galler för ett mord som han inte begick (Bild: PA)



Författaren Jed Mercurio har uttalat att hans serie 4-berättelse inspirerades av det förödande fallet Stefan Kiszko i verkligheten.

Kiszko fängslades felaktigt i 16 år för mordet på skolflickan Lesley Molseed medan mördaren gick fri.

Tidigare konservativa parlamentsledamoten Anthony Beaumont-Dark beskrev sin prövning och sa: ”Detta måste vara det värsta rättsfallet någonsin. Det ger skam över alla inblandade i fallet. '

I den fiktiva Line of Duty -historien kämpade den mordmisstänkte Michael Farmer, som har inlärningssvårigheter, under förhör och fick inte riktigt stöd av sin advokat.

DCI Roz Huntley, spelad av Thandie Newton, sattes under intensivt tryck för att ladda Farmer eftersom de behövde ett genombrott i fallet, trots att en kriminalteknisk expert antydde att han inte var den skyldige.

'Jo, det finns faktiskt riktigt relevanta exempel i den brittiska rättshistorien om Stefan Kiszko,' sa Mercurio när han förklarade vad som inspirerade några av hans handlingar.

Precis som den fiktiva karaktären av Farmer hade Kiszko inlärningssvårigheter och en 12-åringes mentala och känslomässiga ålder.

Kiszko greps efter att tre flickor hävdade att han hade anständigt utsatt sig för dem dagen före mordet, men de erkände senare att de hade ljugit för & apos; ett skratt & apos ;.

Eftersom detta hände 1975, före polis- och brottsbevislagen från 1984, hade Kiszko inte rätt att ha en advokat närvarande under polisintervjuer, blev inte tillfrågad om han ville ha en och hans begäran om att hans mamma skulle vara närvarande nekades .

Kiszko erkände att han dödade Molseed men sade senare: 'Jag började berätta dessa lögner och de verkade glädja dem och trycket var av för mig. Jag trodde att om jag erkände vad jag gjorde för polisen skulle de kolla vad jag hade sagt, tycker det var osant och skulle sedan släppa mig. '

Vid Leeds Crown Court i juli 1976 fick han livstidsdom för mord och uthärdade fruktansvärda fysiska attacker i fängelse.

Fallet återupptogs efter att hans mor överklagat och Kiszko befriades 1992, men inom 12 månader dog han av en hjärtattack i åldern 41.

En undersökning klarade polisen av tjänstefel och 2007 fann DNA -tester att mördaren var Ronald Castree, som nu tjänar liv bakom galler.

Jimmy Savile

Steve tittar på Savile på en skärm

Steve tittar på Savile på en skärm (Bild: ITV)

Jimmy Savile har faktiskt setts på en skärm under flera avsnitt av Line of Duty.

Den brittiska utredningen av anklagelser om sexuella övergrepp efter att offer för Savile kommit fram har behandlats direkt i Line of Duty.

Under den tredje säsongen bad advokaten Gill Biggeloe faktiskt Ted Hastings att överlämna filerna i hans ärende till Operation Yewtree så att de var ur AC-12: s händer.

Före hans död skrev den fiktiva sergeanten Danny Waldren ned en lista över män som hade utsatts för sexuella övergrepp mot honom som barn.

Medan de inte tilltalade honom vid namn visade de till och med ett foto av Jimmy Saville som skakade hand med en polis.

Under den aktuella serien har författare expanderat handlingen genom att konstatera att den fiktiva karaktären hos Gail Vella undersökte Saviles förbindelser med polisen.

I det sista avsnittet sa den fiktiva Vela: ”Det är nu offentligt att Jimmy Savile odlade relationer med högre poliser. Savile utnyttjade dessa relationer för att skrämma alla som försökte undersöka hans brott.

'Vi inser nu vad Savile fick ut av dessa relationer med högre poliser, men det som fortfarande är okänt och oundersökt är vad dessa officerare fick ut av sitt förhållande till Savile.'

Stephen Lawrence

Stephen Lawrence dog tragiskt, 18 år gammal

Stephen Lawrence dog tragiskt, 18 år gammal (Bild: PA)

Stephen Lawrence dödades i en sjuklig oprovocerad attack när han väntade på en buss med sin vän 1993.

Den blivande 18-årige arkitekten knivhöggs flera gånger innan han blödde till döds i Eltham, sydöstra London, men trots tips blev ingen åtalad.

Nästan fyra år senare bestämde en undersökning att tonåringen hade dött i en rasistisk attack av fem vita ungdomar.

I juli 1997 fann Macpherson -rapporten att undersökningen om hans död stod inför institutionell rasism och ett misslyckat ledarskap.

År 2012 dömdes David Norris och Gary Dobson för Stefans mord och fängslades på livstid. Två andra har fängslats för narkotikahandel medan en har varit fri.

I showen attackerades mordoffret Lawrence Christopher av en grupp vita ungdomar på en tågstation och var också en arkitekt under utbildning.

Jean Charles de Menezes

Jean Charles de Menezes

Brasilianaren Jean Charles de Menezes dödades av Met -poliser (Bild: PA)

Den allra första Line of Duty -scenen inspirerades av dödandet av Jean Charles de Menezes.

I föreställningen arbetar Steve Arnott i enheten för terrorismbekämpning och beordrar ett skjutvapenlag att rädda en misstänkts lägenhet.

De gör emellertid ett allvarligt driftsfel genom att raida platt 56 snarare än 59, sedan misstänker en babysele för en bombväst och skjuter en oskyldig man ihjäl.

Deras chefsinspektör Phillip Osborne kräver sedan att laget ljuger i sina rapporter och berättar för Arnott att han är 'klar' när han vägrar att göra det.

Line of Duty -skaparen Mercurio har sagt att hans berättelse påverkades av skjutningen av de Menezes i juli 2005, vilket hände två veckor efter bombningarna i London 7/7.

Den brasilianska mannen sköts i huvudet sju gånger efter att han felaktigt ansågs vara en terrorist.

IPCC inledde två utredningar och i december 2008 gav en undersökning en öppen dom.

En jury avvisade polisens berättelse om hur de Menezes dog och beslutade att han inte lagligen dödades som en del av en antiterroroperation.

Daphne Caruana Galiela

Undersökande journalist Caruana Galizia dödades efter att en kraftig bomb sprängde en bil som dödade henne i Bidnija, Malta, den 16 oktober 2017

Undersökande journalist Caruana Galizia dödades efter att en kraftig bomb sprängde en bil som dödade henne i Bidnija, Malta, den 16 oktober 2017 (Bild: X01097)

Undersökande journalist Caruana Galizia dödades efter att en kraftfull bomb sprängde en bil som dödade henne i Bidnija, Malta, den 16 oktober 2017.

Hon vägrade backa trots hot och 2017 dödades hon efter att en bomb detonerades i hennes bil nära hennes hus.

Daphne mördades efter att ha brutit historier om regeringens korruption, anklagelser om penningtvätt och organiserad brottslighet i landet.

Tre män anklagades för mordet och en, Vincent Muscat, erkände sig skyldig och fängslades i 15 år.

Författaren Jed Mercurio bekräftade den fiktiva karaktären Gail Vella, som sköts ihjäl när han undersökte polisens korruption, baserades på den maltesiska journalisten.

Jill ger

Den engelska tv -presentatören Jill Dando dödades utanför sitt hem 1999

Den engelska tv -presentatören Jill Dando dödades utanför sitt hem 1999 (Bild: Getty Images)

Det finns också många likheter mellan Gail Vellas död och Jill Dando, tv -presentatören och journalisten som sköts ihjäl utanför hennes hem i april 1999.

I serien undersöker AC-12 för närvarande mordet på reportern Gail Vella i ett fall som också förblir olöst som det ser ut.

Den misstänkte för det fiktiva Vella -mordet är Terry Boyle, som har Downs syndrom och som också dök upp i den första serien när kriminella men en kropp i frysen.

En sökning i hans lägenhet avslöjade bilder på hans vägg av Vella, som han beskrev under förhöret som en 'trevlig dam', och han beskrevs som en 'lokal udda' av Ted Hastings.

En tidig teori som framfördes av polisen som undersökte Dandos mord var att den skyldige var en besatt fan.

Detta ledde dem till Barry George, som framställde som en & apos; oddball & apos; och befanns ha en fascination av BBC och kändisar samt tidningsklipp som rör Dandos död.

Tidigare BBC -inrikeskorrespondent Danny Shaw sa: 'Delar av handlingen tycks dra på mordet på Jill Dando och påföljande gripande av en & apos; oddball & apos; med en fascination för kändisar, hittade skjutvapenrester, ett dödsmord som dödades. '

George dömdes för Dandos mord 2011 men friades efter överklagande och rättegång efter åtta års fängelse. Ärendet förblir olöst.

Line of Duty -chef Mercurio sa: ”Det är intressant - och den andra är Barry George, som dömde och sedan frikändes för mordet på Jill Dando. Så det finns faktiskt riktigt relevanta korrelat i det brittiska systemet. '

När du utsätts för eld för att använda termen & apos; oddball & apos; i manuset påpekade Mercurio att det inte var relaterat till inlärningssvårigheter.

'Dramat använder termen för att hänvisa till Dando -fallet, inte för inlärningssvårigheter. Vi arbetar med många polisrådgivare, förklarade han.

Christopher Alder

Christopher Alder i sin fallskärmsregimentuniform

Christopher Alder i sin fallskärmsregimentuniform (Bild: Press Association)

Christopher Alder var en krigshjälte i Falkland som dog i polisens häktning 1998 vid 37 års ålder.

Han slogs i en pubkonflikt och slog huvudet på trottoarkanten, sedan tog Humberside -polisen honom till sjukhus innan han grep honom.

Poliser fångades på bilder som hånade honom och gjorde apa -ljud när han låg och dör.

Fem poliser dömdes för mord och tjänstefel men friades.

År 2004 beviljades fyra tjänstemän som var inblandade i fallet förtidspension på grund av stress och fick utbetalningar på över 44 000 pund samt polispension.

Detta inspirerade historien i den aktuella serien där poliser tog en ung arkitekt i polisarrest och han dog i sin cell av en obehandlad skallefraktur.

Chloe avslöjade också att han blev hånad av poliser som hånade mot honom med apljud, i en otrolig likhet med Christopher.

Sir Cliff Richard

Cliff Richard

Fans tror att det fanns en referens till Sir Cliff Richard (Bild: ITV/REX/Shutterstock)

Det hänvisades till BBC som filmade en polisattack på en äldre popstjärnas hem i avsnitt 2 i den här serien.

Fans kopplade det omedelbart till fallet med Sir Cliff Richard som gamla bilder av en av Gail Vellas rapporter spelades.

Karaktären sa: 'I stället för att förfölja de skyldiga poliserna undersökte din konstabulär kändisar och VIP -spelare utan kostnad.

'' Tjänstemän samarbetade utan tvekan med BBC för att göra det möjligt för en nyhetshelikopter att filma sökandet efter en äldre popstjärnas hem igen, utan kostnad. ''

Polisen slog till mot Sir Cliffs Berkshire -hus 2014, efter falska påståenden om sexuella övergrepp. Han greps aldrig och fallet lades ner två år senare.

BBC sände helikopterbilder från razzian. Sir Cliff stämde för intrång i integriteten och vann 210 000 pund skadestånd och 2 miljoner pundskostnader.

Verkliga livet Ted

Sir Robert Mark bekämpade verklig korruption

Sir Robert Mark bekämpade verklig korruption (Bild: BBC/Bohemia Films/Alamy)

Ungefär som den fiktiva överintendenten Ted Hastings in Line of Duty, gjorde en man det till sitt uppdrag att befria Metropolitan Police från alla dåliga äpplen.

Sir Robert Mark, som blev metpoliskommissarie 1972, hade ett mycket liknande mantra som Ted 's catching bent coppers'.

'En bra polisstyrka är en som fångar fler skurkar än den använder', förklarade Sir Robert, som var inspirationen bakom Line of Duty -hjälten.

I en av sina allra första handlingar inrättade Sir Robert Storbritanniens första specialiserade polisenhet mot korruption, A10-den verkliga versionen av Line of Duty AC-12.

Han riktade fingret mot CID -detektiver, en elitgrupp som tidigare var immun mot ansvarsskyldighet och granskning, vilket gjorde honom till en impopulär figur.

'En böjd detektiv är inte bara själv en felaktig, inte bara gör han en oåterkallelig skada för en grupp män som inte förtjänar att bli diskrediterade på det sättet, utan han skadar hela strukturen av allmänhetens förtroende och domstolens och polisen, förklarade han.

'Vad jag angår kommer han alltid att vara ett utmärkt mål och han kan inte se till någon nåd alls från mig.'

Precis som Ted var Robert inte där för att få vänner och sa till Met -officerare att de var rutinmässigt korrupta och inte skulle vara rädda för att bli av med dem alla.

På frågan om det var ett hot att sätta tillbaka alla CID -officerare om det behövs, svarade han: ”Jag ser det inte som ett hot. Jag såg det som ett ledarskap.

De följde kraftigt minsta ledning och under en femårsperiod spolade A10 och Sir Robert ut omkring 500 böjda detektiver.

Verklig polisreaktion

Metropolitan Police Commissioner Dame Cressida Dick har kritiserat showen

Metropolitan Police Commissioner Dame Cressida Dick har kritiserat showen (Bild: PA)

Inte alla har imponerats av Line of Duty: s explosiva polisens korruption.

Metropolitans poliskommissarie Cressida Dick har blivit 'upprörda' av de stora konspirationerna i styrkan.

”Jag blev helt upprörd över nivån på tillfällig och extrem korruption som framställdes som polisens sätt 2018–19. Det är så långt ifrån det, säger Storbritanniens högsta polis till Radio Times 2019.

'Standarderna och professionalismen är så höga.'

Medan hon erkände att serien gjorde 'bra drama', kritiserade hon också Mercurios andra BBC -drama, Bodyguard,

Även om Dick erkände att de kanske kunde göra något bra för polisen och tillade: ”Båda serierna får oss faktiskt att se lite coola och intressanta ut - förmodligen ett positivt resultat.

'De tar in intresse och ansökningar. Även om det är helt löjligt. '

Polisrådgivare

The Line of Duty -teamet under inspelningen

The Line of Duty -teamet under inspelningen (Bild: Twitter)

För att se till att berättelserna är korrekta i verkligheten har en verklig polis rådgivit serien sedan den andra serien.

Endast känd & quot; John & apos;, har rådgivaren medgett att Mercurio använder dramatiska licenser men Line of Duty håller sig inom verklighetens område.

'Jed kommer alltid att använda dramatisk licens, men det finns väldigt få platser där han kommer att flytta gränserna för hur polisarbete verkligen är,' sa John Den självständiga .

'Jobbet kan vara mycket mer komplext och tidskrävande än vi ibland kan visa i serien, men jag har pratat med officerare i olika styrkor och led, och de inser grunderna i den dagliga polisen är där.

”De flesta styrkor har flera tusen anställda och dramat fokuserar på ett fall som rör två eller tre personer.

Mercurio säger att han alltid går till deras rådgivare först innan han lägger pennan på papper så att allt går igenom.

'Utgångspunkten är hos våra rådgivare och jag blir alltid upphetsad om vi kan använda något som jag inte har sett i någon annan serie,' sa han till Radio Times.

'Vi skulle vara naiva att tro att det inte finns korrupta personer som arbetar för polisen, men de är få och långt mellan och DPS gör ett riktigt bra jobb för att få dem att göra.'

mrs tiggy winkle 50p värde

*Line of Duty sänds söndagar på BBC One 21.00

Se Även: