Hur man tar bort ett Facebook-konto permanent

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Facebook är en av världens mest populära webbplatser och påstår sig ha 2,2 miljarder aktiva användare varje månad.



Men det har också väckt kontroverser om mängden data som den samlar in från dessa användare.



Från relationsstatus och intressen, till politisk lojalitet och resvanor, Facebook vet allt – och många gånger har du gett dem bilder för att backa upp det.



Nyligen har byrån fått ett hårt slag efter hemlighetsmakeriet Cambridge Analytica fast förvaltas att lägga vantarna på 50 miljoner Facebook-användares personliga data .

Vi har alla haft ett ögonblick när vi har funderat på att lägga ner det sociala nätverket för gott.

Och det finns alltid en vän som meddelar i sin status att de kommer att ta bort sin profil, ber alla att sms:a dem istället, och sedan kommer krypa tillbaka till sajten några veckor senare när de inser att deras sociala liv får en törn.



Men om du vill komma bort från det sociala nätverket, vad ska du göra? Ska du ta bort ditt konto helt eller bara inaktivera det? Och hur får du en säkerhetskopia av alla dina gamla foton och chattar?

storebror line up 2013

Här är allt du behöver veta...



Håller en back up

Det kan verka som att du aldrig kommer att vilja läsa igenom alla dina gamla konversationer igen, men vi blir alla nostalgiska då och då och det tar inte mycket plats.

Om du vill behålla en kopia av dina foton och information, se till att du laddar ner en kopia av dina Facebook-data i området Allmänna kontoinställningar innan du tar bort ditt konto.

Du kan få mer information i Facebooks hjälpcenter.

Om du vill behålla en kopia av dina foton och information, se till att du laddar ner en kopia av dina Facebook-data i området Allmänna kontoinställningar innan du tar bort ditt konto (Bild: Shivali Best)

Vad är skillnaden mellan att inaktivera ditt konto och att radera det?

Inaktiverar ditt konto döljer det från allmän synpunkt, men behåller data på servern. Ingenting raderas och om du ändrar dig kan du fortsätta där du slutade.

Tar bort ditt konto är för alltid. Nåväl, så är det så småningom. När du klickar på radera är den inställd på att inaktiveras i två veckor innan den faktiskt raderas. Om du loggar in, eller använder en app som loggar in på Facebook under den tiden – som Spotify eller Instagram - det kommer att avbryta inaktiveringen, så se till att stänga av dem också.

Hur tar jag bort mitt konto?

För att radera ditt Facebook-konto, logga in på Facebook och gå till Inställningar.

Klicka på Allmänt i den vänstra kolumnen och gå sedan till 'Hantera konto'. Klicka på redigera och sedan på 'Begär borttagning av konto.'

Du har sedan 14 dagar på dig att ångra processen innan ditt konto raderas permanent.

Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg (Bild: Getty Images North America)

Kommer alla spår av mig att raderas om jag raderar mitt konto?

Tja, ja och nej.

Ditt konto kommer att rengöras oåterkalleligt efter två veckor, men Facebook säger att det vanligtvis tar ungefär en månad att faktiskt radera den data som finns på deras sida. De är också skyldiga att spara säkerhetskopior och loggar av viss data i 90 dagar enligt amerikansk lag.

Dessutom kommer foton du är på som laddats upp av någon annan att stanna kvar - även om alla taggar tas bort. Och meddelanden som du har skickat till andra personer kommer att finnas kvar i deras inkorgar tills de raderar dem.

Vad händer om jag bara vill inaktivera mitt konto?

För att avaktivera ditt Facebook-konto, logga in på Facebook och gå till Inställningar.

Klicka på Allmänt i den vänstra kolumnen. Välj 'Hantera konto' och scrolla sedan ned för att klicka på 'Inaktivera ditt konto'.

Om du inaktiverar ditt konto kommer din profil att inaktiveras och ditt namn och foto tas bort från det mesta som du har delat på webbplatsen.

Men viss information kan fortfarande vara synlig för andra. Detta inkluderar ditt namn i deras vänlista och meddelanden som du har skickat.

(Bild: AFP)

Hur du skyddar din data på Facebook

Om du inte vill ta bort ditt konto helt och hållet kan du fortfarande vidta några steg för att säkerställa att din data är så skyddad som möjligt.

  • Håll ett öga på appar, särskilt de som kräver att du loggar in med ditt Facebook-konto - de har ofta ett mycket brett utbud av behörigheter och många är speciellt utformade för att hämta dina data
  • Använd en annonsblockerare för att begränsa reklam
  • Titta på dina Facebook-säkerhetsinställningar och se till att du är medveten om vad som är aktiverat. Kontrollera de individuella appinställningarna för att se om du har gett dem tillåtelse att se dina vänner såväl som dig själv.

Vad sägs om andra konton jag har?

Det finns ingen anledning att stanna vid Facebook - hemsida JustDelete.Me är en samling direktraderingslänkar för alla slags sociala nätverk.

Om du någonsin har registrerat dig för en tjänst och aldrig loggat in, är det ett bra sätt att hindra dem från att skicka e-post till dig varannan dag.

kenyansk sorence owiti opiyo

Vad handlar #DeleteFacebook-kampanjen om?

Facebook slog rubrikerna efter att det avslöjats att teknisk jätte tillät ett företag att samla in personliga uppgifter om mer än 50 miljoner användare.

Dessa uppgifter skickades till det hemlighetsfulla Cambridge Analytica-företaget som spelade en nyckelroll i det amerikanska presidentvalet och, möjligen, EU-folkomröstning .

Efter nyheterna har tusentals användare bestämt sig för att ta bort sitt konto, och hashtaggen #DeleteFacebook har till och med varit trendig på Twitter .

Lee Munson, en säkerhetsforskare på comparitech.com, sa: #deletefacebook-rörelsen på Twitter kan mycket väl orsaka en del kortsiktiga huvudvärk för Facebook som högprofilerade bloggare och webbkommentatorer offentligt journalför hur de tvättar händerna i det sociala nätverket.

VD för Cambridge Analytica Alexander Nix (Bild: PA)

På längre sikt kommer dock dragningen av världens största virtuella samlingsplats att fortsätta locka nya informationsleverantörer som är villiga att byta ut sina personuppgifter i utbyte mot att veta vad deras gamla skolkamrater åt till frukost, helt enkelt för att människor är sådana sociala varelser.

Visst, vissa människor kommer att tänka två gånger på vad de delar och vissa kanske överväger att ansluta sig till de som lämnar, men i slutändan älskar den stora majoriteten av befolkningen på planeten jorden att dela vad den gör, av ego-skäl eller på annat sätt, med vänner, familj , totalt främlingar och bots.

Facebook kommer att överleva och frodas, även om detsamma kanske inte visar sig vara sant för Cambridge Analytics, ett företag utan den makt och ekonomiska inflytande som krävs för att avvärja en granskning som det helst inte skulle få.

Vad tjänstemännen säger

Damian Collins, ordförande i House of Commons Digital, Culture, Media and Sport Committee, har uppmanat Facebooks grundare Mark Zuckerberg att ställa upp inför parlamentsledamöter för att förklara hans företags agerande och Downing Street har också sagt att det är bekymmersamt.

På frågan om rapporterna sade Mays talesman: 'Det är helt rätt att informationskommissionären undersöker denna fråga.

'Vi förväntar oss att Facebook, Cambridge Analytica och alla involverade organisationer samarbetar fullt ut.'

Facebook
Mest lästa
Missa inte

Se Även: