Hur man förvisar colon irritabile och förhindrar att det förstör ditt liv med dessa enkla tips

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Irritabel tarmsyndrom är vad som kallas en funktionell störning, så en röntgen av tarmen skulle inte visa några uppenbara problem och det finns ingen enskild orsak.



Man tror att hos personer med IBS är tarmen helt enkelt känsligare, men experter vet fortfarande inte varför.



Det har föreslagits att det kan utlösas av en infektion, såsom gastroenterit, eller överanvändning av antibiotika eller andra läkemedel, vanligtvis antiinflammatoriska medel.



Symtom kan komma och gå vid olika tidpunkter i ditt liv så det är en fråga om att lära sig hantera tillståndet.

Vad finns i vår guide:

  1. Känn din fiber
  2. ....byt till vitt
  3. Välj surdegsbröd
  4. Var noga med din frukt
  5. ...och grönsaker
  6. Skala frukt och grönsaker först
  7. Bli inte rå
  8. Träna regelbundet – men inte ansträngande
  9. Sortera ut stress
  10. Se din husläkare
  11. Ta laxermedel vid behov
  12. Var försiktig med eventuell medicin
  13. Tugga din mat väl
  14. Vad du dricker
  15. Upp dina bakterier
  16. Överväg att ha hypnoterapi
  17. Testa yoga

Se till att du äter rätt sorts fiber (Bild: Getty)

Lösliga fibrer (t.ex. i havrebaserade produkter) löser sig i vatten och bildar en gelliknande substans som saktar ner matsmältningen och hastigheten med vilken vi tömmer vår mage, medan olösliga fibrer (t.ex. i vetebaserade produkter) har en laxerande effekt, förklarar Dr Megan Arroll, medförfattare till Irritable Bowel Syndrome: Navigating Your Way to Recovery (Hammersmith-böcker, £14,99).



Även om lösliga fibrer kan hjälpa till med IBS-symtom, såsom förstoppning, kan det också göra symtomen värre. Om så är fallet...

nelly och kelly-dilemma

En naturlig gel lättade Helen Moores IBS-elände

svart och gul nyckelpiga

Jag led dagligen av antingen diarré eller förstoppning, men det absolut värsta symtomet var den överväldigande slöheten – vissa dagar var det som att ha influensa utan temperatur.

Det förstörde mitt självförtroende och jag ville inte gå någonstans av rädsla för att inte kunna hitta en toalett.

Min ångest växte i höjden och nyligen började jag få förlamande, lastliknande smärta runt diafragman. Under en särskilt allvarlig attack, när jag inte kunde röra mig eller äta, kom en husläkare ut på hembesök och diagnostiserade gastrit (inflammation i magslemhinnan).

Jag fick omeprazol, en protonpumpshämmare för att stoppa syraproduktionen. Men jag hatade tanken på att poppa piller och bestämde mig för att leta efter ett naturligt alternativ.

Jag stötte på olika naturläkemedel och kosttillskott, men den enda som var fri från biverkningar var en produkt som heter silicolgel. Det är en flytande kombination av kiselsyra, kisel och syre i en kolloidal hydratiserad gel som kantar mag-tarmkanalen (en matsked täcker en yta på tre kvadratmeter).

Tydligen påverkar detta skyddande foder inte bra bakterier utan fungerar som en magnet för dåliga bakterier - fysiskt bindande med toxiner, irriterande ämnen och patogener - vilket minskar deras förmåga att orsaka inflammation innan de passerar ut ur kroppen.

Efter 24 timmar hade smärtan avtagit. Tre dagar senare kunde jag gå tillbaka till jobbet. För första gången sedan jag kan minnas gick jag på toaletten som vanligt – varken förstoppad eller lös.

Jag tog silicolgel som rekommenderat i fyra veckor och planerade sedan en ledig vecka. Men efter en dag var jag så orolig att jag skulle få återfall att jag helt enkelt minskade dosen till två matskedar om dagen, och nu tar jag en sked om dagen.

Om jag vet att en period av ångest närmar sig kommer jag att öka dosen igen. Det är inte en överdrift att säga att detta naturliga botemedel har gett mig mitt liv tillbaka.

  • Silicolgel kostar £8,29 (200ml) och £18,49 (500ml) från Boots, Holland & Barrett och oberoende apotek och hälsokostbutiker.

Jag led i 13 år innan jag fick diagnosen

Matthew Chaddock, 31, en kontorschef från Leeds, fick slutligen diagnosen IBS efter att ha lidit av 13 år med en hel rad försvagande symtom

Från ungefär 12 års ålder var något som inte stod rätt till – jag gick på toaletten upp till ett halvdussin gånger om dagen, sedan andra dagar inte alla.

Min mamma tog mig till husläkaren som enkelt sa att jag borde 'äta bättre', 'prova olika livsmedel' och 'dra ner på fibrerna', men det hade inte så stor effekt. Då var min IBS ganska lätt att dölja och påverkade inte riktigt mitt liv, så jag kämpade bara vidare.

För ungefär sex år sedan blev mina symtom plötsligt mycket värre, jag gick på toaletten mycket oftare, med uppblåsthet, ländryggssmärta och kände mig allmänt ganska skräp.

Jag har nyligen testat att äta mer fullkornsbröd, som jag nu vet kan vara en utlösande faktor för IBS. Jag gick till min husläkare som skrev ut olika mediciner för att bromsa tarmrörelserna, vilket fungerade till viss del. Men han sa också till mig att öka mitt intag av fibrer, frukt och grönsaker.

Jag blev sedan hänvisad till en konsult som bara sa: 'Oroa dig inte, det är bara IBS, det finns inte mycket du kan göra'.

Jag insåg då, med den formella diagnosen, att jag var tvungen att ta saken i egna händer.

Jag forskade online och via IBS Network. Jag skar sedan ner på olösliga fibrer, skar bort fullkornsbröd och minskade intaget av frukt och grönsaker, vilket hjälpte lite. Jag provade också probiotika, vilket inte hjälpte mig, och hypnoterapi, som hade en positiv men kortvarig effekt.

För tre år sedan startade jag en stödgrupp i Leeds för personer med IBS att dela information. IBS är en konstant i mitt liv men jag vet åtminstone vad jag har att göra med.

  • För mer information om IBS och support, gå till theibsnetwork.org
  • För att markera IBS Awareness Month i Storbritannien, håller Asda Pharmacy evenemang för matsmältningshälsa i butik från 1-24 april. Kampanjen stöds också av IBS Network.

Medicinska frågor
Mest lästa
Missa inte

Se Även: