Halogen- och lysrörslampor ska förbjudas när ny lag träder i kraft

Energiräkningar

Ditt Horoskop För Imorgon

LED -lampor håller vanligtvis fem gånger längre än traditionella halogenlampor och ger samma mängd ljus - men använder upp till 80 procent mindre ström.

Storbritannien började fasa ut försäljningen av halogenlampor med högre energi 2018(Bild: Getty)



Försäljning av halogenlampor kommer att förbjudas från september - med fluorescerande alternativ att följa, har energidepartementet bekräftat.



Energisparande etiketter kommer också att uppgraderas för att göra det lättare för kunderna att välja det mest effektiva alternativet, i ett drag som kan spara det genomsnittliga hushållet £ 75 per år på elräkningar.



Storbritannien började fasa ut försäljningen av halogenlampor med högre energi år 2018 och just nu är cirka två tredjedelar av glödlamporna som säljs i Storbritannien redan LED.

Den nya lagstiftningen innebär dock att återförsäljare inte längre kommer att kunna sälja majoriteten av halogenlampor för allmänt hushållsbruk i Storbritannien från och med den 1 september för att utplåna dem helt.

LED -lampor håller vanligtvis fem gånger längre än traditionella halogenlampor och ger samma mängd ljus - men använder upp till 80 procent mindre ström.



Lagstiftning som läggs fram denna månad kommer också att omfatta borttagning av lysrör från hyllor från september 2023

Lagstiftning som läggs fram denna månad kommer också att omfatta borttagning av lysrör från hyllor från september 2023 (Bild: Universal Images Group via Getty Images)

En glödlampa och pengar

En glödlampa och pengar



De som har en halogenlampa i sitt hem behöver inte slänga den innan tidsfristen, men de kommer inte att kunna byta ut den när den blåser.

Lagstiftning som läggs fram denna månad kommer också att omfatta borttagning av lysrör från hyllor från september 2023.

Detta inkluderar traditionell lysrörsbelysning, som är vanlig på kontor.

För att hjälpa människor att byta kommer nya energieffektivitetsetiketter att införas på lådor.

jim davidson fru michelle cotton

Använder du fortfarande halogenlampor i ditt hem? Låt oss veta i kommentarerna nedan

Etiketterna kommer att förenkla hur energieffektivitet visas på en ny skala från A-G, vilket tar bort A+, A ++ eller A +++ betyg.

Enligt det nya betygssystemet kommer mycket få lökar nu att klassificeras som A, vilket hjälper konsumenterna att välja det mest miljövänliga alternativet.

Dagens planer inkluderar också ett förbud från september för försäljning av belysningsarmaturer med fasta lampor som inte kan bytas ut - vilket innebär att armaturerna måste kastas.

Sammantaget sa regeringen att dessa nya regler kommer att stoppa 1,26 miljoner ton kol varje år

Sammantaget sa regeringen att dessa nya regler kommer att stoppa 1,26 miljoner ton kol varje år (Bild: Getty)

De är lika enkla att installera

De är lika enkla att installera (Bild: Getty)

Sådana anordningar står för 100 000 ton elavfall varje år - av totalt 1,5 miljoner ton elavfall varje år.

lauren goodger viktökning

Sammantaget sa regeringen att dessa nya regler kommer att stoppa 1,26 miljoner ton koldioxidutsläpp varje år - motsvarande att ta bort över en halv miljon bilar från Storbritanniens vägar.

Den sade att åtgärderna också kommer att spara det genomsnittliga hushållet £ 75 per år på energiräkningar.

Energiminister Anne-Marie Trevelyan sa: Vi fasar ut gamla ineffektiva halogenlampor för gott, så att vi snabbare kan gå över till längre LED-lampor, vilket betyder mindre avfall och en ljusare och renare framtid för Storbritannien.

Genom att hjälpa elektriska apparater att använda mindre energi men prestera lika bra sparar vi hushållen pengar på sina räkningar och hjälper till att hantera klimatförändringar.

Minister för klimatförändringar, lord Martin Callanan, sa: Att fasa ut halogenlampor till förmån för LED -alternativ som håller längre, är lika ljusa och billigare att köra, är ett annat sätt att hjälpa till att hantera klimatförändringar.

VD för Signify UK, som äger Philips belysning, Stephen Rouatt, sa: Vi välkomnar den brittiska regeringens nästa steg i övergången till mer hållbara belysningsprodukter. Att använda energieffektiva LED-ekvivalenter för halogen- och lysrörsbelysning i en ännu bredare skala kommer att avsevärt hjälpa Storbritannien på sin resa mot avkolning, samt sänka de årliga elräkningarna för konsumenterna.

Det uppskattas att energieffektivitetsförbättringarna kommer att minska 8 miljoner ton koldioxidutsläpp år 2021 genom att minska mängden energiprodukter som förbrukar under deras livstid - motsvarande att ta bort alla utsläpp från Birmingham och Leeds varje år.

Se Även: