Att få en 2 -årig inteckning är nu en dum idé - vad du ska göra istället

Inteckningar

Ditt Horoskop För Imorgon

Om jag bara hade tänkt på det här tidigare(Bild: Getty)



När det gäller bolån har tvååriga korrigeringar historiskt sett varit den mest populära produkten i fasträntestallet eftersom de är billigare än längre affärer-vilket innebär lägre månatliga inteckningslån.



Mark Harris från mäklare, SPF Private Clients, sa: Tvååriga affärer överklagar också eftersom de ger säkerhet under en tid utan att låsa låntagaren in i rejäla avgifter för tidig återbetalning för länge.



Med tanke på att du kanske har antagit att plumping för ett tvåårigt avtal var svaret, kan det komma som en överraskning att upptäcka att en affär av denna längd kanske inte är det bästa alternativet just nu.

Det här är varför.

Mycket liten skillnad i priser mellan en tvåårig och en femårig fix

För närvarande är skillnaden i priser mellan tvååriga och femåriga korrigeringar inte alls så stor.



Till exempel, med upp till 60%lån-till-värde (LTV), erbjuder Barclays en tvåårig fix på 1,33%, medan HSBC erbjuder en femårig fix på 1,74%, enligt mäklare, Anderson Harris. Detta är en skillnad på bara 0,41%.

Och med 80% LTV erbjuder HSBC en tvåårig fix på 1,39%. Samma långivare erbjuder också en femårig fix som bara är något dyrare med 1,94%-en skillnad på bara 0,55%.



Alla dessa erbjudanden kommer med en £ 999 avgift.

Läs mer

Räntor
Varför Bank of England ändrar räntor Hur man skyddar sig från räntehöjningar Räntesättarna Storbritanniens räntehöjningar förklaras

Så hur stannar matematiken ihop?

En låntagare med en inteckning på 200 000 pund som kräver ett 60% LTV-lån under en 25-årig löptid skulle betala 784 pund i månaden på en tvåårig fix med Barclays på 1,33%, enligt Adrian Anderson från mäklaren Anderson Harris.

Om de tog ut en femårig fix istället-HSBC-affären på 1,74%-skulle de betala £ 823 per månad, säger Anderson. Det är bara en skillnad på £ 39 i månaden för ytterligare tre års säkerhet och skydd mot räntehöjningar.

Men det handlar inte bara om månadsavgifter - även om ingenting förändrats alls under de närmaste 5 åren, skulle du fortfarande ha det bättre totalt sett med ett femårigt avtal. Varför? Avgifterna.

Men att ta en ny inteckning efter två år, och sedan igen efter 4 år, innebär en extra £ 1,998 i produktavgifter ensam under perioden.

Släng in eventuella mäklaravgifter, värderingsavgifter, juridiskt arbete och allt annat och du pratar om nästan identiska kostnader - bara med extra ansträngning för att återlåna och öka risken för att räntorna kan stiga.

David Hollingworth från mäklaren London & Country tillade: Medan tvååriga korrigeringar fortfarande kommer att erbjuda de allra lägsta [räntorna] måste låntagarna överväga fördelen med att låsa in längre med tanke på hur konkurrenskraftiga medellång till längre siktkorrigeringar är just nu.

”Vi ser verkligen att fler låntagare väljer att fixa i fem år när de bestämmer sig för att skydda sin inteckning längre till mycket konkurrenskraftiga priser.

Läs mer

Vad du behöver veta om bolån
Bästa nya inteckningar Family Deposit Mortgage förklaras Hur hittar man det bästa bolånerådet Hur man remorterar

En femårig fix kan vara ett bättre alternativ i längden

Du måste också tänka på om ett långsiktigt avtal kommer att visa sig vara ett bättre alternativ på längre sikt.

Hollingworth sa: Att ta ett tvåårigt avtal kan innebära att låntagare kommer ut från räntebindningstiden till en miljö med högre ränta. Det kan innebära att du betalar en högre ränta för resten av femårsperioden för vilken de kunde ha varit inlåsta.

Rachel Springall från Moneyfacts var överens om att tiden tickar på hur länge leverantörer kan hålla så låga bolåneräntor.

Hon sa: Om vi ​​står inför två eller tre räntehöjningar under nästa år, kommer låntagare som precis har låst sig in i en tvåårig fix att känna sig lite deflaterade genom att inte välja en femårig fix.

Du behöver inte betala byte så ofta med en femårig fix

Om du väljer en tvåårig fix i stället för ett femårskontrakt, skulle du också behöva återbetala efter bara två år-eller stå inför att betala långivarens högre standard variabel ränta (SVR).

Anderson sa: Det kan finnas en kostnad för remortgaging - en annan arrangemangsavgift, eventuellt en värderingsavgift och kanske en mäklaravgift - beroende på vilken produkt låntagaren väljer.

Med en femårig fix kommer du inte att möta dessa avgifter och omvälvningar igen förrän 2023.

Att behöva byta inteckning vartannat år kan börja bli dyrt - och lite krångel, säger Springall.

Juridiska kostnader och produktavgifter kan snart stiga - och särskilt om du inte har lyckats hitta ett erbjudande som ger besparingar på förskottskostnader.

Fem års fix ger större sinnesro

Samtidigt, med så mycket pågående ekonomisk osäkerhet, kan en femårig korrigering verka alltmer tilltalande, eftersom den ger sinnesro ännu lite längre.

Hollingworth sa: Med ett uppåtgående tryck på bolåneräntorna - inte bara till följd av potentiella räntehöjningar, utan också att terminsfinansieringsprogrammets slut leder till en ökning av långivarens finansieringskostnader - kanske chansen att fixa till nuvarande nivåer inte ses igen .

”Med osäkerhet när Brexit-förhandlingarna fortsätter-och inflationen ligger kvar över målet och redan driver upp hushållskostnaderna-kan en långsiktig affär bara vara den säkerhetsfilm som vissa låntagare behöver.

Ishaan Malhi från online bolånemäklare, Trussle, tillade: Kostnaden för lån förväntas stiga när vissa banksubventioner försvinner och räntorna stiger.

mae west fred west

'I en sådan miljö kommer en återbetalning av ett återkommande femårigt avtal att hålla dina återbetalningar stabila under de närmaste åren medan landet möter en allt mer osäker ekonomisk framtid.

Agera snabbt för att säkra en billig femårig fix

Om du funderar på att ta en konkurrenskraftig femårig fix måste du agera förr än senare, eftersom marknaderna räknar med att det kan komma ytterligare två höjningar av basräntan i år.

Hollingworth sa: Det börjar redan komma in i bolåneräntor och stora långivare - inklusive Halifax och Nationwide - har höjt några av sina fasta räntor under den senaste veckan.

'Det är inte för sent för låntagare att dra nytta av de fortfarande konkurrenskraftiga priserna som erbjuds - men om du funderar på att fastställa dina räntor för att sänka dina kostnader och skydda dig mot framtida räntehöjningar måste du vidta åtgärder.

Läs mer

Hus
Hypoteksförmedlare Råd Ingen insättning? Inga problem. Första huset kl 19 Hur delat ägande fungerar

Ska du överväga att fixa längre än fem år?

Om du gillar tanken på långsiktig sinnesro kan du bli frestad av ett avtal som fixar din inteckning ännu längre-och eventuellt så länge som 10 år.

Enligt London & Country kan du för närvarande få en 10-års fix på 2,39% vid upp till 60% LTV med TSB. Med upp till 90% LTV kan du få en 10-års fix på 3,25% med Coventry Building Society.

TSB -avtalen kommer med en avgift på £ 995, och Coventry -affären kommer med en avgift på £ 999. Båda erbjuder gratis värdering och juridiskt arbete för dem som remorterar.

Men även om det är möjligt att låsa in din ränta i upp till ett decennium, kommer de flesta erbjudanden av denna längd att binda dig - så du måste tänka noga på hur det kommer att påverka flexibiliteten i framtiden.

Hollingworth tillade: Om du är säker på att du inte behöver ändra din ränta kan en 10-års fix ge dig långsiktig säkerhet. Många låntagare kommer dock fortfarande att välja den ökade flexibiliteten som erbjuds av en mer förutsebar femårsperiod.

Att få det rätt för dig

Allas omständigheter är olika, med rätt inteckning för dig beroende på allt från hur mycket du lånar, hur gammal du är, ditt sparande, ditt jobb, din kreditvärdighet, dina livspositioner, banken du är med och Mer.

Det gör att välja rätt produkt mycket mer än att bara klicka på ett bord med bästa köp och välja affären med lägsta pris.

Om du är säker på att arbeta igenom siffrorna själv är det bra. Om inte, kan det gå enklare att gå till en mäklare.

Du kan hitta en nära dig att prata personligen, gå till en nationell byrå eller till och med använda en rent onlinetjänst som Trussle eller Vana beroende på vad du tycker är bäst.

Vår fullständig guide för att välja rätt inteckningsmäklare för dig kan läsas här .

Se Även: