Emmerdales Jane Cox: Att spela ett våldtäktsoffer är hemskt .. Jag kan glömma det, men de verkliga offren kan aldrig

Tv-Nyheter

Lisa Dingle (bild: ITV)

Lisa Dingle (bild: ITV)De är några av de mest upprörande scener Jane Cox någonsin varit en del av och Emmerdale -skådespelerskan kunde inte låta bli att fälla äkta tårar när hon filmade dem.


Miljoner tittare såg hur hennes karaktär Lisa Dingle attackerades och våldtogs på jobbet och har bevittnat hennes ångest när hon kämpar för att klara det.Nu, för första gången om historien, erkänner Jane: Det var svårt och mycket upprörande att filma eftersom det fick mig att tänka på andra människor som verkligen har varit med om det.


Jag grät när jag filmade det eftersom det var så intensivt. Och det kan vara ganska svårt att stänga av. Det har funnits scener när Lisa håller ihop det för sin familj och jag har kommit iväg och gråtit i tårar bara jag tänkte på det.

Virgil Van Dyke skada

I vissa scener har jag medvetet inte gråtit för att jag har oroat mig för att jag inte skulle sluta om jag började.Och för Jane var det inte bara ännu en scen i serien. Hon säger: Jag är en äldre kvinna och jag vet att det verkligen händer sådana här saker.

Sedan jag filmade det har kvinnor i liknande ålder som jag kommit fram till mig på gatan och avslöjat att de har varit med om liknande saker. En kvinna närmade sig mig i en butik och berättade att hennes man hade våldtagit henne i flera år.


Visst är jag lycklig att jag aldrig har behövt gå igenom det själv, men när jag pratade med en kurator på våldtäktskriscentralen för lite hjälp med forskning sa hon till mig: 'Du måste känna dig lite utmattad.' Och jag insåg att jag var det.

Det är det mest upprörande jag har fått göra sedan jag gick med i Emmerdale för 15 år sedan. Men jag ville se till att vi fick rätt för alla som tittade på som faktiskt har varit med om en så hemsk upplevelse. Jag kan glömma det, men de kan aldrig.

Förutom att undersöka ämnet så noggrant som hon kunde, tog Jane, 58, också ett radikalt beslut om sitt eget utseende för berättelsens skull. Vid julen bestämde hon sig för att sluta färga håret och låter det istället bli naturligt grått.

Hon förklarar: Jag har bestämt mig för att låta håret bli grått, delvis för att jag har tröttnat på att färga det ändå, men jag tror att det är dags att göra det på grund av det som har hänt Lisa. Många fysiska förändringar kan hända en kvinna efter något sådant. Ibland går kvinnor upp i vikt, men jag är redan tung och vill inte gå upp mer och därför tänkte jag att Lisas hår kan bli grått.

Jag tycker också att det är bra att vara en gråhårig kvinna på tv eftersom många kvinnor i 50-årsåldern har grått eller vitt hår.

Som Lisa, matriarken i Emmerdales ökända Dingle -klan, är Jane ofta inblandad i komedihistorierna. Men nyligen har tittarna sett henne kämpa med sina känslor efter våldtäkten av Derek Benrose, en vän och medarbetare på Sharma sweet factory.

Lisa har inte berättat för sin man Zak, men när Derek gör ett grepp mot sin vän Lizzie kan hon inte längre täcka sina känslor. Hon varnar sin vän för att hålla sig borta från Derek och suddar ut vad han gjorde mot henne och slutligen uppmanar modet att avslöja allt för sin man.

Jane medger att hon fruktade det värsta när hon kallades till producentens kontor.

Jag tänkte: ”herregud jag är för hugget!” Minns hon med ett skratt.

usa idag Helen wood

Jag brukar inte gå dit särskilt ofta, men som tur var var det att fråga hur jag kände mig för den här historien.

De ville inte att det skulle vara en främmande våldtäkt; de ville att det skulle vara någon Lisa kände ganska väl. De tyckte att det var en intressant historia och jag höll med.

Det exploderar många myter. Människor föreställer sig inte att kvinnor som Lisa - i 50 -årsåldern och inte särskilt rasande - blir våldtagna, men det händer. De antar att det alltid är en främling som attackerar en kvinna när det inte är det. En annan myt handlar om sex.

Det handlar faktiskt om makt och även kontroll.

Jag har sett några obehagliga kommentarer på nätet som säger: ”Vem skulle vilja våldta Lisa Dingle?” Men det är inte bara unga kvinnor som våldtas; det händer alla från barn till människor som är i 90 -årsåldern.

För att hjälpa henne med delen Jane, talade med människor som har erfarenhet av det själva.

Jag har forskat mycket och pratat med människor som har varit med om ganska hemska saker, säger hon.

En sak de berättade för mig var att de flesta kvinnor fryser. Folk har frågat mig varför Lisa inte slog honom - hon är en stark kvinna - men de flesta kvinnor fruktar att de kommer att dödas så att de är chockade och går in i överlevnadsläge.

topsy och tim 2020

Jane har visat sig vara mycket populär sedan hon började i serien 1996, även om det ursprungligen bara var för fyra avsnitt. Jag fick höra att Lisa var en stor dam och en grisbonde och mest bekväm i Wellington stövlar, minns hon.

Men jag har inget emot det alls. Faktum är att jag medvetet försöker låta allt hänga, för det finns massor av kvinnor där ute som Lisa som inte är särskilt glamorösa.

Det finns en fruktansvärd press på kvinnor att följa en typ av norm som faktiskt inte existerar. Många kvinnor färgar håret, har bröstjobb och försöker se tunna ut eftersom de känner att de måste.

En av de saker jag gillar med Lisa är att hon inte skämmer ut kvinnor - hon slår ett slag för människor som är mer naturliga och har större kroppsstorlekar.

Jag tycker det är riktigt svårt att gå ner i vikt. Jag har provat varje diet som finns och jag kan tappa två och en halv sten och sedan sätta på allt igen. Det är en av mina buggar, men jag måste gå ner i vikt för mig, inte för att andra tycker att jag borde.

james martin leaves satt kök

Jag kommer ihåg att på college fick jag veta att jag aldrig skulle få en del förrän jag gick ner i vikt, men jag var en av de första som fick jobb, så det var skräp.

Och jag tror att min livslängd i branschen handlar om att jag är en karaktärsskådespelare; Jag litar inte på att vara snygg eller smal för att få delar.

Jag har varit i branschen i 40 år och jag har aldrig spelat en glamorös roll och fram till den här tvålen har jag aldrig ens behövt kyssa någon. Jag är dock nöjd.

Jane är född i London och uppvuxen i Devon och bor nu i West Yorkshire. Hon gjorde sin filmdebut i tvåårs ålder när hennes filmproducent farbror satte henne i en film som heter Lost.

Hennes sjukgymnast pappa älskade Shakespeare och läste för henne regelbundet och hon bestämde sig för att utbilda sig till skådespelerska.

Hon gick på Rose Bruford College of Speech and Drama och arbetade mycket inom politisk teater och kvinnoteater och rep, innan hon flyttade till tv där hon specialiserade sig på barn -TV.

Hon tillbringade fem år på lunchprogrammet Gigglish Allsorts i början av 1990 -talet och tillbringade också två år med Royal Shakespeare Company.

Men när hon fick rollen som Lisa avslöjar hon att hon var på väg att sluta med skådespelarbranschen helt och hållet.

felfunktion i garderoben för fransk skater

Jag var ensamstående förälder på den tiden och hade inte råd att göra teater eftersom jag inte hade råd med barnomsorgen, minns hon.

Jag erbjöds arbetet som arbetsterapeutens hjälpare i ett hem för psykiskt sjuka.

Men i slutändan kunde jag inte ta det eftersom jag insåg att jag inte kunde sluta agera. Det var en riktig vattendelare för mig.

Nu är Jane lättad att hon inte gav upp och hoppas kunna fortsätta att spela huvudrollen i Emmerdale under överskådlig framtid.

Hon förklarar: Jag känner mig lycklig. Vad underbart att bo på en plats jag gillar, göra ett jobb jag älskar, med en trevlig familj runt mig.

Jag skulle vilja stanna i Emmerdale så länge de har mig.

En tvål når så många människor och om den här berättelsen hjälper bara en eller två har det varit värt det i min bok.

● EMMERDALE ÄR PÅ ITV1, MÅNAD, TUES, WED, FR, 19.00 OCH TORS 19.00-20.00.

● FÖR INFORMATION OCH HJÄLP, KONTAKTA WWW.RAPECRISIS.ORG.UK ELLER RING TILL VÅRDKRISEN NATIONELLA HJÄLPEN PÅ: 0808 802 9999.