Hälsoskräm för e-cigaretter: Farliga kemikalier i flytande nikotin kan orsaka 'popcornlunga', varnar forskare

Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Tre fjärdedelar av smaksatta elektroniska cigarettpåfyllningar innehåller en kemikalie som orsakar en svår sjukdom som kallas Popcorn Lung , har amerikanska forskare hävdat.



Experter från Harvard T.H. Chan School of Public Health sa att flytande nikotin säljs i smaker inklusive 'sockervadd, fruktsprut och cupcake', som är designade för att tilltala unga människor.



Men några av dessa ofarligt namngivna produkter är fulla av en kemikalie som kallas diacetyl, som är känd för att orsaka en sjukdom som kallas bronkiolit obliterans.



Detta hemska tillstånd är känt som Popcorn Lung eftersom det först märktes hos arbetare som andades in den konstgjorda smörsmaken som används för att producera mikrovågspopcorn.

I vissa fall är effekterna av denna sjukdom så försvagande att det enda alternativet är att genomföra en fullständig lungtransplantation.

Ångfara: Smaksatta e-cigg medför en särskild risk, har hälsoexperter varnat



grigor dimitrov nicole scherzinger

Läs mer :

'Eftersom de flesta hälsoproblemen kring e-cigaretter har fokuserat på nikotin finns det fortfarande mycket vi inte vet om e-cigaretter', säger David Christiani, professor i miljögenetik.



'Förutom att de innehåller olika halter av det beroendeframkallande ämnet nikotin, innehåller de även andra cancerframkallande kemikalier, som formaldehyd, och som vår studie visar, smakämnen som kan orsaka lungskador.'

Som en del av en studie publicerad i den respekterade hälsotidskriften Miljöhälsoperspektiv , testade forskarna 51 typer av smaksatta e-cigaretter och vätskor.

Upp i rök: Trots hälsovarning anses e-cigg vara betydligt säkrare än rökning (Bild: PA)

Varje enhet sattes i en konstgjord inhalator som drog på e-ciggen i åtta sekunder åt gången.

Ångmolnet analyserades sedan, med diacetyl som fanns i 39 av 51 smaker. Två andra farliga kemikalier - acetoin och 2,3-pentandion - upptäcktes i 46 och 23 av proverna.

Joseph Allen, biträdande professor i exponeringsbedömningsvetenskap och huvudförfattare till rapporten, sa: 'Erkännande av farorna förknippade med inandning av smakämnen började med 'Popcorn Lung' för över ett decennium sedan.

Läs mer :

'Men diacetyl och andra relaterade smaksättningskemikalier används i många andra smaker utöver smörsmaksatta popcorn, inklusive fruktsmaker, alkoholsmaker, och, vi lärde oss i vår studie, godisaromerade e-cigaretter.'

omröstning laddas

Bör e-cigg förbjudas?

500+ RÖSTER HITTILLS

JAINTEMest lästa
Missa inte

Se Även: