Chaufförer omedvetna om att de kan bli utsatta för rattfria straff utan att överskrida gränsen

Bilar

Ditt Horoskop För Imorgon

Tusentals bilister påminns om reglerna kring rattfylleri inför den hektiska julfesten.



Bilister varnas för att de kan riskera övertygelse om rattfylleri - utan att faktiskt överstiga den lagliga gränsen.



Och det kan till och med resultera i att du blir fängslad i tre månader, böter på 2500 pund och diskvalificering.



De flesta förare som är berusade bakom ratten kommer att sluta med en domskod på DR40 på sitt körkort - för att ha 'ansvaret för ett fordon medan alkoholhalten överstiger gränsen'.

Men det finns en annan typ av fällande dom - en DR50 - vilket innebär att du fortfarande kan bli åtalad utan att någonsin misslyckas med ett andningstest.

Detta avser att vara 'ansvarig för ett fordon medan det är olämpligt genom dryck'.



Och det är upp till den gripande befälets uppfattning att avgöra om du är lämplig eller olämplig att sitta bakom ratten.

Det kan vara frestande, särskilt på högsäsongens höjdpunkt, att vilja njuta av en snabb drink med vänner (Bild: PA)



fredag ​​kväll middag mormor

Avgiften har lyfts fram av det brittiska företaget Select Car Leasing, som rekommenderar brittiska bilister att anta en spritpolicy för nolltolerans.

'Det kan vara frestande, särskilt i julens höjd, att njuta av en drink innan du går hem', förklarade experten Mark Tongue.

Men om den drycken gör dig nedsatt på något sätt, även om du kanske inte är över den lagliga gränsen, kan du fortfarande få stora konsekvenser.

Om du mår dåligt kan alkohol göra dig för dåsig. Samtidigt kan vissa antibiotika, när de blandas med alkohol, orsaka sjukdom och yrsel.

En DR90 -fällande - 'ansvarig för ett fordon när det är olämpligt genom droger' - innebär också 10 straffpoäng på din licens och ett böter på upp till 2500 pund

Läs mer

Topppengar
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

En DR50 -avgift betyder 10 poäng på din licens och en rejäl böter. Vårt råd skulle vara att svänga dryckerna helt om du vet att du kommer att sitta bakom ratten, tillade Tongue.

En liknande dom finns också för droganvändning.

En DR90 -dom - 'ansvarig för ett fordon när det är olämpligt genom droger' - innebär också 10 straffpoäng på din licens och ett böter på upp till 2500 pund.

En DR50 eller DR90 kommer också att vara kvar på din licens i fyra år från dagen för domen.

Vad mer, att vara 'ansvarig för ett fordon' betyder inte nödvändigtvis att köra det. Om du är inne i bilen och innehar nycklarna kan du fortfarande bli åtalad.

Storbritanniens biladvokat Emma Patterson, från Patterson Law, sa att DR50- och DR90 -koder är en kvarleva av det gammaldags sätt som polisen använde för att upptäcka och ladda människor - utan att ha en särskild läsning avseende varken droger eller alkohol.

Är risken verkligen värd det? (Bild: Getty Images)

Men det är fortfarande relevant i moderna domstolar, vanligtvis används som en form av juridisk 'backstop'.

Du har ett antal potentiella brott där du kan åtalas och dömas utan att vara över den ”lagliga gränsen”, sa Emma.

Stämningen var att polisen verkligen ogillade att behöva bevisa bortom rimligt tvivel att någon var ”olämplig” att köra genom dryck eller droger eftersom de var tvungna att bevisa att körkvalitén sänktes eller försämrades av alkohol eller droger.

När lagar infördes var det mycket mer svartvitt.

Men nu tenderar polisen att använda den ”olämpliga” avgiften när de har det svårt, till exempel när andningsapparaten inte fungerar som den ska eller om någon inte ger ett prov för analys.

1917 släppdatum i Storbritannien

Och genom att återgå till den gamla anklagelsen om att vara 'olämplig' kan åklagaren vid domstolen helt enkelt hänvisa till deras uppträdande när de greps och standarden för körning.

Det brukar användas som en slags laglig backstop.

Emma tillade att 'potentiella avgifter där ingen läsning krävs' kan innebära ett 'minst obligatoriskt 12 månaders förbud'.

Se Även: