Kvalificerar du dig för gratis NHS -recept? 8 sätt att slå prisökningen 1 april

Recept

Ditt Horoskop För Imorgon

Betalar du för mycket på behandling?(Bild: Getty)



NHS -recept ökar igen i april - när du måste betala £ 8,80 för att hämta din medicin.



Ökningen - den högsta någonsin - har beskrivits som 'katastrofal' av Prescription Charges Coalition, som har varnat dem med långvariga sjukdomar kommer att bli hårdast drabbade.



Konservativa hälsominister Lord O & apos; Shaughnessy meddelade: 'Vi har höjt receptbeloppet med 20 p från 8,60 pund till 8,80 pund för varje medicin eller apparat som avges.'

Prishöjningen på recept kommer nu att läggas fram för parlamentet och träder i kraft den 1 april.

Det har dock slagits av Matina Loizou, i Parkinson's UK och Prescription Charges Coalition, som sa att flytten kommer att fånga dem som redan kämpar ekonomiskt, fysiskt och psykiskt.



romantiska platser nära mig

'Denna vandring kommer att bli katastrofal för personer med långsiktiga eller livslånga tillstånd: 20p per recept kan lägga ytterligare belastning på redan utsträckta budgetar.

'Många människor kan inte arbeta heltid på grund av deras tillstånd och utöver extra kostnader-till exempel specialtransport eller specifika kostbehov-kan receptavgifter driva dem över gränsen.'



Om du är orolig för hur ökningen kommer att påverka dig, här är några alternativ att överväga istället.

1. Är recept alltid billigare?

(Bild: Getty Images Europe)

Nästa gång du kommer in på ditt lokala apotek för att hämta medicin, fråga din apotek & apos; om produkten är tillgänglig över disk eller receptbelagd & apos ;? Om så är fallet kommer du att kunna köpa den för priset - ofta mycket mindre än £ 8,80.

Detta beror på att medan recept är fasta i pris (allt som din läkare har avregistrerat) är det inte receptfritt att köpa läkemedel - och de kommer ofta billigare.

Ett exempel på detta är ett paket med antihistamin höfeber tabletter som vanligtvis skulle kosta 8,60 pund (eller snart 8,80 pund) på recept. Om du köper dem i disken kan du betala allt från £ 2,99 (paket med sju) - till £ 11,49 (paket med 60) i stövlar.

På samma sätt kan patienter som lider av eksem köpa produkter som vattenhaltiga krämer eller Oilatum -mjukgörare för så lite som £ 2,99 i Superdrug eller Boots -butiker.

2. Kan du få det gratis?

Om du hamnar i en av kryssrutorna behöver du inte betala alls (Bild: Getty)

Om du är under 16 eller över 60, i åldern 16-18 år och på heltid, är du gravid (och håller en Moderskapsundantag ) eller på inkomststöd kan du få gratis recept.

Allt du behöver göra är att markera den relevanta rutan på baksidan av ditt receptformulär när du hämtar din medicin hos apotekaren. Om du är 16, 17 eller 18 kan du behöva visa bevis på att du är på heltid.

Du har också rätt till gratis recept om du eller din partner - inklusive civil partner - får följande:

  • Inkomststöd

  • Inkomstbaserad arbetssökandes ersättning

  • Inkomstrelaterat anställnings- och stödbidrag, eller

  • Pensionskreditgarantikredit

  • Universell kredit

Om du uppfyller dessa villkor får du automatiskt ett NHS -skattebefrielseintyg.

3. Vad sägs om ett förskottsintyg för recept?

Ett apoteksskylt visas utanför en oberoende apotekare

Om du gör anspråk på upprepade recept kan det vara billigare att köpa ett certifikat i förväg (Bild: Getty)

verruca vänster hål i foten

Mer än 800 000 NHS -patienter i England visade sig betala för mycket på recept förra året eftersom de inte var medvetna om hur receptbelagda förskottscertifikat (PPC) fungerar.

Det här är månadskort som kan köpas i förväg. Istället för att köpa din medicin på betalningsbasis köper du ett engångsintyg på tre eller tolv månader som ger dig gratis recept för den täckta perioden.

Den goda nyheten är att dessa inte kommer att påverkas av inflationstakten - så det finns en ännu större besparing.

PPC kan främst gynna patienter på rullande behandling och upprepade recept - och i genomsnitt spara dem 47 kr styck .

Som regel, om du vet att du behöver mer än 11 ​​recept på året, kan du vara bättre att köpa en 12 månaders PPC för £ 104.

En tre månaders PPC kostar dig 29,10 £ - och skulle vara kostnadseffektivt för alla som samlar in mer än fyra recept under 90 -dagarsperioden.

Vem som helst i England kan få en PPC. Den årliga prenumerationen kan betalas i 10 månatliga avbetalningar, vilket innebär att du kommer att betala £ 10,40 i månaden för att få obegränsade recept.

För att göra en ansökan om en PPC, du måste fylla i ansökningsformuläret online här .

4. Be om ett massrecept

Det kan vara billigare att begära all din medicin på en gång (Bild: Science Photo Library RF)

Läkare tenderar att dela ut recept en efter en-eller varje gång du har en tid, men om du regelbundet behöver samma medicin kan du spara genom att begära dem i bulk.

Du måste be din läkare att godkänna detta först, men om du har ett recept på upprepning, istället för att betala £ 8,80 för 20 varje gång, betalar du bara en gång. Detta kan spara dig en förmögenhet (och massor av resor till apotekaren).

5. Tappa inte för Nurofen -tricket

Pris påverkar inte alltid kvaliteten (Bild: PA)

Nurofen, Lemsip, Anadin, Sudafed och Clarityn kostar så mycket som nästan åtta gånger vad du skulle betala för snabbköp och apotekare & apos; egna märken - trots att de har exakt samma aktiva ingredienser för behandling av smärta, hösnuva och förkylning.

Om baksidan av en förpackning innehåller samma ingredienser - och samma nivåer av dem - så är det stor chans att du betalar ett högre pris för samma läkemedel.

paul walker och hans dotter

För att ge ett exempel kostar den billigaste stormarknaden Nurofen 1,98 £ för 16 tabletter på Asda, men ett eget märke kostar så lite som 25p - det är 792% mer. Båda innehåller 200 mg ibuprofen.

På samma sätt kostar generisk paracetamol så lite som 19p per förpackning un-branded aspirin kostar bara 30p - däremot kan du betala 1,65 £ för Panadol eller Anadin.

6. Lider du av ett specifikt tillstånd? Du kan bli undantagen

Kvinnlig sjuksköterska i apotek med recept

Kunder med epilepsi, diabetes eller andra allvarliga tillstånd kan undantas (Bild: REX/Shutterstock)

Om du lider av vissa medicinska tillstånd kan du ha rätt till gratis NHS -recept i Storbritannien.

För att hävda detta behöver du ett certifikat för medicinskt undantag (EC92A) - som måste ansökas via NHS - be din läkare om ett ansökningsformulär.

Lider av tillstånd som diabetes, epilepsi, Addisons sjukdom, cancer och eventuella fortsatta fysiska funktionsnedsättningar kvalificerar sig för detta - se hela listan här .

Om du uppfyller kriterierna gäller ditt pass i fem år - eller fram till din 60 -årsdag (när både behandling och recept blir gratis).

Ett intyg betyder att du inte kommer att behöva betala för dina faktiska recept, men du kommer fortfarande att behöva betala för tandläkare och optiker.

Om du gör en ansökan - kan det ta upp till två veckor att få grönt ljus och för ditt certifikat att komma fram. Om du samlar in mediciner under tiden, be din apotekare om ett kvitto på återbetalning av FP57. Du kan sedan kräva tillbaka detta som en återbetalning.

benedict cumberbatch domare rinder

7. Har inte råd med recept? Ansök om låginkomstsystemet

Support finns om du behöver det (Bild: Getty)

Om du har en låg inkomst är NHS låginkomstsystem kan hjälpa dig att betala hela eller några av dina hälsokostnader.

Vem som helst kan ansöka så länge de inte har besparingar eller investeringar över en viss gräns. Hur mycket hjälp du får beror på din hushållsinkomst och utgifter.

Du kan inte få hjälp om du eller din partner (eller båda) har mer än:

  • £ 16 000 i besparingar, investeringar eller egendom (exklusive platsen där du bor)

    Conor McGregor Man Utd
  • 23 250 £ i sparande, investeringar eller egendom om du bor permanent på ett vårdhem (24 000 £ om du bor i Wales).

Om du har några supportplaner i den här guiden är du låt bli måste ansöka eftersom du redan kvalificerar dig för gratis sjukvård.

Genom systemet kan du få ekonomisk hjälp för:

  • NHS -recept

  • NHS tandvård

  • Synstester, glasögon och kontaktlinser

  • Nödvändiga kostnader för resor för att få NHS -behandling

  • NHS peruker och tygstöd

För att ansöka om låginkomstsystem (HC2 -certifikat) måste du fyll i ett HC1 -formulär (ladda ner en kopia här) . Du kan också hämta en från ditt lokala Jobcentre Plus eller NHS -sjukhus.

Om du är anställd och får betalt varje vecka/varannan vecka måste du ange dina fem senaste lönesedlar.

Alla som får betalt varje månad måste visa sina två senaste lönesedlar. Varje ansökan tar cirka 18 dagar.

8. Prenumerera och spara och få 20% rabatt

En kvinna med hösnuva som blåser i näsan

Om du lider av en mindre sjukdom, till exempel migrän, kan du få 20% rabatt på din medicin (Bild: Getty)

Detta kan endast appliceras på medicinering mot vanliga sjukdomar, såsom antihistaminer, vattenhaltig grädde etc.

Om du har Amazon Prime kan du registrera dig för att få din valda produkt levererad regelbundet - och du får 20% på varje beställning du gör.

Att kvalificera sig för Prenumerera och spara , du måste prenumerera för att få fem eller fler produkter levererade varje månad till samma adress.

Se Även: