Visste du att frasen 'om det ser ut som en anka ...' ursprungligen handlade om en mekanisk pookand?

Robotar

Ditt Horoskop För Imorgon

1900 -talets kopia av Jacques de Vaucanson

(Bild: Galerie De Chartres)



Du har hört frasen 'om det ser ut som en anka, går som en anka och kvakar som en anka, då är det inte en anka'

Tydligen är roten till denna maxim lite mer specifik än du kanske gissat.



Även om det första tryckta exemplet är tänkt att vara från en amerikansk poet på 1800 -talet, säger legenden att folk sa detta länge innan, på 1700 -talet, om en viss mekanisk anka. Och de var väldigt seriösa.



Den mekaniska ankan byggdes för att förvåna publiken genom att kvaka, flytta huvudet för att äta lite säd som det mekaniska förundret tycks smälta och sedan efter en kort stund skulle maskinen runda av saker genom att plocka ut en klick av vad som har varit beskrivs som, illaluktande lukt*.

Det visar bara hur mer förfinade saker på 2000 -talet är i jämförelse med 1700 -talet - eftersom denna automatiska vattenfågel var känd i hela Europa !

Inte förvånande då att frasen gick in i vanligt språk.

Frasen 'ser ut som en anka' (eller Duck Test som vissa kallar det) betraktas nu som ett milt roligt filosofiskt argument men redan på 1700 -talet hade säkert varit mer besläktat med hur Turing -testet utmanar artificiella intelligenssystem att lura bedömaren att tro att systemet är en riktig människa och inte en dator.



'Ja. Det ser ut som en anka - om än en förgylld koppar. Och ja, det kvackar, och ja det klappar det i vingarna, dricker vatten och äter också mat. Och ja! Illaluktande avloppsvatten gör häll ut ur den metallkloackan. Himmel! Jag förklarar det måste var en anka av crikey! '

Ankan i fråga var en av tre berömda automater tillverkade av en man vid namn Jacques de Vaucanson på 1730 -talet.



Vaucanson fortsatte senare med att skapa en automatisk vävstol som massivt bidrog till industrialiseringen av plaggindustrin i Frankrike, men länge var hans namn synonymt med spöklika rekreationer av livet i urverk.

Hans trummande man och flöjtspelande dam förvånade och gladde publiken i lika hög grad - men ankan, på grund av dess förmåga att smälta mat, var hans krönika.

(För övrigt har det föreslagits att den stackars uppfinnaren led av en analfistel som kan ha bidragit till en besatthet av matsmältningen).

Originalet är förlorat länge men i december 2013 såldes en replika av ankan på auktion för 36 000 euro

Det skapades av Frédéric Vidoni i hyllning till Vaucanson

Här är en video av den i aktion, utan skit.

En bok som publicerades 1738 introducerade hur ankan 'imiterade' livet för den franska kungliga vetenskapsakademien

Boken innehöll 'Beskrivningen av en falsk anka, äta, dricka, smälta och tömma, vika ut och fjädrar, imitera de olika sätten för en levande anka.'

Den glömska gamla Vaucanson var dock tvungen att tillägga i slutet av sin introduktion: 'Jag glömde berätta att djuret dricker, doppar i vattenskakor som naturlig anka. Slutligen försökte jag få honom att göra alla gester efter det av det levande djuret, jag har noga övervägt. '

Men tyvärr var metalldjuret bara ett urverk

Till och med den mycket omtumlade matsmältningskanalen var en falskhet. Förmodligen gick maten in i den mekaniska ankahalsen, där den reste till magen och smälts, innan den poops ut - men nej. Maten och vattnet gick faktiskt ner i gummislanghalsen i en mage, där på en förlagrad blandning av canardskit från en helt annan magpåse pressades ut.

Så ingen matsmältning ägde rum i fågeln alls, inte ens kemiskt

PAH! Vi vill ha tillbaka våra pengar!

(Dessutom var nästan alla funktioner för ankan ganska uppenbart gömda i den massiva piedestalen som den satt på. Och riktiga ankor har inte sådana. Vi har kontrollerat).

Men som Vaucanson, under eld, sa i sin bok: ”Jag påstår inte att denna matsmältning är en perfekt matsmältning, som kan göra blod och närande partiklar för att vårda djuret; att bevara mig för detta, tror jag, skulle visa dålig nåd. [...] Jag tror att de uppmärksamma människorna kommer att förstå svårigheten att få min automat att utföra så många olika rörelser. '

Berätta för dem Jacques. Hatare kommer hata

Hur som helst, om det ser ut som en mekanisk anka, kvakar som en mekanisk anka, dricker vatten som en mekanisk anka och klappar dess vingar som en mekanisk anka, kan vi verkligen filosofiskt säga att det är en mekanisk anka.

omröstning

Drömmer ängar om urfisk?

0+ RÖSTER SÅ LÄNGT

JaLåt bliJag har ingen åsikt om urverk vattenfåglar

Se Även: