Kan dina gamla Harry Potter -böcker göra dig till tusentals? Så här får du reda på det

Harry Potter

Ditt Horoskop För Imorgon

Harry Potter och filosofen

Den här kan vara värd mer pengar än en Gringott's Goblin kunde föreställa sig(Bild: PA)



En fullständig samling av signerade Harry Potter första utgåvor kommer att ge dig tillbaka mer än 28 000 pund - medan den mest betalade på auktion för en enda JK Rowling -bok var svimlande 1,95 miljoner pund.



Men de är långt ifrån de enda böckerna som är värda mycket mer nu än vad folk betalat för dem - med till och med några 2008 -böcker som nu hämtar hundratals om du säljer dem.



Detta är vad du behöver veta för att ta reda på om någon av dina gamla Harry Potter -böcker nu är värd en mynta.

Vad man ska leta efter

Harry Potter -böcker finns fortfarande på tryck - det betyder att du kan hämta en kopia för £ 3,85 och du kan köpa alla 7 av de klassiska böckerna för mindre än £ 30 .

vilken tid stänger vallokalerna

Det betyder att dina gamla böcker ska vara värda mer än att de måste erbjuda något lite annorlunda.



Första utgåvorna - särskilt de två första böckerna - är värda minst £ 20 oavsett i vilket tillstånd de är och kan vara värda tusentals och tusentals pund.

Bonhams sålde en uppsättning första upplagor av Harry Potter -böckerna 2005 för 14 400 pund, och vid två tillfällen 2007 sålde han kopior av De vises sten för 9 000 pund, berättade Matthew Haley, chef för böcker på auktionshuset Bonhams Spegelpengar .



Läs mer

Harry Potter
Saknar stunder som kommer att uppröra fans Bröllopsdag med Hogwarts-tema JK Rowlings förmögenhet Harry Potter -objekt värda

Den första boken i serien är mycket mer värd än de efterföljande volymerna, och skick är allt. På senare tid har första upplagorna av den första boken i rimligt skick sålts för cirka 4 000 pund. Uppenbarligen kan äkta signaturer eller ännu bättre inskriptioner av JK Rowling öka värdet enormt.

Andra saker att leta efter är sällsyntare versioner av böckerna - sådana med olika omslag, illustrationer, stora tryck - i princip allt utöver det vanliga som inte längre finns.

Vad dina böcker är värda

JK Rowling

JK Rowlings signatur kan lägga tusentals till värdet (Bild: Getty)

Online bokspecialist AbeBooks är ett bra ställe att gå för att ta reda på vad exemplar som dina säljs för - eftersom de har signerat och en sällsynt version av nästan allt tillgängligt - även om eBay.co.uk och Amazon Marketplace har även äldre upplagor till salu.

chloe geordie shore före och efter

För att spara dig tid - här är vad du ska titta efter och vad är värt vad:

Harry Potter och de vises sten (1997)

Harry Potter and the Philosopher's Stone av JK Rowling

Det här är omslaget du letar efter ... (Bild: Wikipedia)

Endast 500 inbundna exemplar trycktes av den första upplagan och säljs för tiotusentals. Leta efter en utskriftsrad som lyder '10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 'och krediteringen av' Joanne Rowling 'inte JK.

Standard första utgåvor säljer för allt mellan tusentals och £ 20 beroende på deras skick och upplagan.

Du kan också få så mycket som £ 1800 för första upplagorna av 1999 års deluxe -upplaga och tidiga versioner av de australiska och amerikanska upplagorna (där det kallas Harry Potter och Sorcerers sten - tryckt 1998)

Harry Potter och hemligheternas kammare (1998)

En annan värdefull att ha i din samling - publicerad 1998 i inte många nummer (Harry Potter -mani och massiva upplagor uppstod först med Goblet of Fire år 2000). Inbundna första utgåvor gör fyra siffror och andra tidiga tryckversioner gör hundratals-med tidiga versioner av lyxutgåvorna gör tusentals.

Harry Potter och fången från Azkaban (1999)

Harry Potter

Se till att du kollar skåpet under trappan (Bild: PA)

Ett misstag i tidiga versioner av denna bok från 1999 innebär att om du hittar en med Joanne Rowling (inte JK) tryckt på upphovsrättssidan kommer den att vara värd över £ 1000.

Ett bra skick hårddäck första upplagan säljer för några hundra pund, medan någon version av deluxe -upplagan gör från £ 15 för mer än £ 3000 beroende på upplagan och skicket.

Harry Potter och den Flammande Bägaren (2000)

Det finns några versioner av den fjärde boken där ute - med olika omslag på amerikanska och brittiska första utgåvorna. Dessa kan sälja för flera hundra pund beroende på skick. En standardkopia av den första upplagan kan dock hämtas för cirka £ 10 - så räkna inte några kycklingar.

tom daley naken selfie

Quidditch genom åldrarna/fantastiska odjur och var man hittar dem (2001)

En ny filmfranchise har ökat värdet på originalböckerna

Först ut som välgörenhetsböcker för Comic Relief-detta par böcker har sedan dess tryckts om många gånger (och en blir till och med till en film).

Böckerna väckte intresse efter att filmen Fantastic Beasts 2016 släpptes, med utgåvor signerade gjutet av fim som höll höga priser såväl som de signerade Rowling själv.

Om du har en boxad, inbunden version från 2001 kan den vara värd mer än £ 300, medan mjuka ryggar i gott skick säljs för mer än £ 50 som ett par och cirka £ 25 vardera.

love island memes 2019

Harry Potter och Fönixorden (2003)

När den femte boken i serien kom ut var JK Rowling ett globalt fenomen. Det betyder att det finns Många första utgåvor där ute och de är värda mindre än tidigare versioner. Som sagt, allt som är signerat av JK Rowling är värt fyra siffror och versioner signerade av illustratören är värda långt över £ 100. Första upplagorna av god kvalitet kan dock hämta £ 50.

Harry Potter och Halvblodsprinsen (2005)

Tyvärr kan du hämta en första upplaga av Harry Potter och Halvblodsprinsen för så lite som £ 6-vilket innebär att du kan tjäna några seriösa pengar för att du ska sticka ut. En illustrerad deluxe -upplaga kan vara värd hundratals, medan en i gott skick med vuxenomslag kan hämta mer än £ 100.

En standardutgåva måste vara i princip orörd för att tjäna mer än £ 50.

Harry Potter och Dödsrelikerna (2007)

Det stora antalet första upplagor på marknaden, betyder att även signerade exemplar av den sista Harry Potter -boken kan hittas för mindre än £ 100 - även om de i gott skick fortfarande kommer att hämta mer än £ 1000. Böcker i utmärkt skick med mindre vanliga omslag (dvs. vuxna, lyxiga och några utländska tryck) kan dock fortfarande vara värda mer än £ 100.

The Tales of Beedle the Bard (2008)

Harry Potter -boken på 2 miljoner pund

Detta är en överraskande vinnare i de samlingsbara Harry Potter -böckerna. Det är inte bara den dyraste Harry Potter-boken någonsin (tack vare ett handskrivet exemplar för 1,95 miljoner pund på auktion), alla som tog en av samlarens utgåvor fick en vinnare.

Dessa kostar 50 pund då, men säljs nu för allt mellan 200 och 1 000 pund.

Standardutgåvor av inbundna versioner kan också göra mer än £ 50 i gott skick.

david walliams babynamn

Harry Potter och det förbannade barnet (2016)

(Bild: Internet okänd)

Manuset till den åttonde Harry Potter -berättelsen - 19 år efter att den ursprungliga serien slutade (eller precis där den slutade om man räknar epilogen i slutet av Deathly Hallows) - kan hämta mer än £ 100 om du har en första upplaga med de reklamartiklar som ingår.

En signerad version (av rollistan eller författaren) kan ge dig tillbaka mer än 300 £.

En vanlig första upplaga kommer dock i allmänhet inte att tjäna mer än £ 20.

Du kan läsa mer om dina magiska bokskatter här:

Se Även: