Tjernobyls fruktansvärda dödsfall som tusentals dödades av den värsta kärnkatastrofen någonsin

Världs Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Den 26 april 1986 var världen omedveten om att den värsta kärnkatastrof katastrofen mänskligheten någonsin sett hade utvecklats i ett hörn av Ryssland.



Det borde ha varit ett rutinmässigt test vid kärnkraftverket i Tjernobyl, ett som vanligtvis utförs i Ryssland så att lag var förberedda om el skulle sluta.



Det fanns en rädsla att kraften som upprätthöll kylsystemet i reaktorn skulle få det att överhettas, vilket skulle ha varit katastrofalt.



Men den lördagskvällen hade det varit en oväntad 10 timmars försening för att genomföra testet, vilket innebar att de som arbetade var oförberedda på vad som skulle hända.

Eftersom kraften förmodligen sakta minskade, sjönk den plötsligt till nära noll och trots deras häftiga ansträngningar kunde teamet som arbetade bara delvis återställa det.

Den förstörda reaktorn nummer fyra i Tjernobyl efter explosionen

Den förstörda reaktorn nummer fyra i Tjernobyl efter explosionen (Bild: Getty Images)



Ovetande om den stora risken de tog, fortsatte operatörerna med testet, till synes omedveten om att reaktorn nu var instabil.

Så snart den var klar försökte de, som planerat, stänga av reaktorn - men dess instabilitet, par med befintliga konstruktionsfel, utlöser en ostoppbar kärnkedjereaktion.



När en enorm energigång strömmade ut i reaktorn avdunstade allt kylvatten omedelbart och kärnan sprängdes i en gigantisk explosion.

Samtidigt utbröt en massiv eldsvåda, som brann i nio dagar och drog ut mycket radioaktiv gas i atmosfären.

änglalik betydelse av siffror

Bara två personer dog i den första explosionen men när personal från anläggningen, tillsammans med brandmän och de väpnade styrkorna togs in för att försöka dämpa infernot, började dödssiffran stiga.

Helikopterpiloter skickades för att flyga över infernot

Helikopterpiloter skickades för att flyga över infernot (Bild: AFP/Getty Images)

I flera dagar flög modiga helikopterpiloter - ofta med lite skyddsutrustning - modigt över den fortfarande rasande elden som det enda hoppet om att kunna släcka den.

Mykola Volkozub, nu 87, gjorde tre separata flygningar över reaktorn för att mäta temperaturen och sammansättningen av gaser inuti.

Mykola bar en tung blyväst för att skydda sig mot strålning och belönades med en 'hjälte i Ukraina' -medalj för sitt mod.

Efter att ha gjort tre flygningar som varade i 19 minuter, totalt 40 sekunder, utsattes han ändå för en så hög strålningsdos att några dosimetrar gick på tok när han försökte mäta sin exponering.

Den helt nya MI-8-helikoptern han gjorde flygningarna i, som var utrustad med speciella blyplattor på golvet, utsattes också för strålning.

när började holyoaks
Modiga piloter fick fruktansvärda symptom efter sina modiga handlingar

Modiga piloter fick fruktansvärda symptom efter sina modiga handlingar (Bild: REUTERS)

Det övergavs senare på en kyrkogård för bestrålad utrustning, efter att ha gjort endast tre flygningar.

Och han var bara en av de modiga hjältarna som arbetade outtröttligt för att dämpa den förödande olycka som hotade hela världen.

Det var 36 timmar efter explosionen innan invånarna i grannstaden Pripyat, där många arbetade vid kärnkraftverket, evakuerades.

Området ligger fortfarande kusligt övergivet idag.

Den officiella dödssiffran för de dödade efter katastrofen i Tjernobyl ligger på bara 31 - bland dem var 28 brandmän som dog av akut strålningssyndrom, ett plågsamt och hemskt sätt att dö.

Den förstörda kärnreaktorn i Tjernobyl

Den förstörda kärnreaktorn i Tjernobyl (Bild: Getty Images)

Men många tror att den fruktansvärda sanna siffran för dem som förlorade sina liv som ett direkt resultat är i tusentals.

Många av dem som dog som en direkt följd av händelsen den 26 april 1986 dödades inte till följd av explosionen och istället de förödande effekterna av strålning.

Union of Concerned Scientists uppskattar mellan 4 000 och 27 000 människor som dog till följd av katastrofen, där Greenpeach placerar siffran mycket högre på mellan 93 000 och 200 000.

Många människor som bor hundratals mil från explosionsplatsen insjuknade i sjukdomar efter katastrofen.

Läs mer

ben gillham-ris
Bästa urvalet av långa läsningar från NEWSAM Online
Världens mest fertila kvinna Inuti Robbie och Garys fejd Amir Khans ovanliga boende

Från konstiga cancerformer, till fosterskador och andra allvarliga sjukdomar.

I den massiva saneringen som följde rekryterades totalt 600 000 likvidatorer från hela Ryssland för att hjälpa till och det uppskattas att så många som 6 000 av dessa kan ha dött på grund av deras ansträngningar.

FN: s internationella atomenergiorgan uppskattar att antalet för tidiga dödsfall i samband med katastrofen är cirka 4 000.

Det verkar dock som att den förödande effekten av dem som lever i skuggan och bortom Tjernobyl fortfarande inte är över 34 år efter katastrofen.

Se Även: