Budget 2020: 'Läser skatt' på Amazon Kindle -böcker och mer skrotas slutligen

Budgeten

Ditt Horoskop För Imorgon

Sunak, som meddelade när han levererade budgeten, sa att moms på digitala publikationer, inklusive böcker, tidningar, tidskrifter och akademiska tidskrifter, kommer att skrotas från och med den 1 december(Bild: Amazon)



Regeringen kommer att avskaffa skatten på e-böcker från december i år och slå 20% rabatt på detaljhandelspriset i en vinst för många, inklusive skolbarn.



Det kommer att innebära att e-böcker, e-tidningar, e-tidskrifter och akademiska e-tidskrifter har rätt till samma momsbehandling som sina fysiska motsvarigheter, som för närvarande är befriade från avgiften.



De nya reglerna bör gynna alla som läser digitalt på Kindles, inklusive barn med sämre bakgrund.

Det kommer som siffror visar att nästan en av fyra elever på gratis skolmåltider läser skönlitteratur digitalt, jämfört med var sjätte av sina kamrater som inte är berättigade till gratis skolmåltider.

Sunak meddelade nyheten och sa: ”En utbildning i världsklass kommer att hjälpa nästa generation att frodas och ingenting kan vara mer grundläggande för det än att läsa. Och ändå är digitala publikationer momspliktiga. Det kan inte stämma.



'Så idag avskaffar jag lässkatten. Från den 1 december, lagom till jul, böcker, tidningar, tidskrifter eller akademiska tidskrifter, men de läses kommer inte att ha någon momsavgift alls. '

Böcker och tidningar har varit befriade från moms sedan skatten infördes 1973.



'Det kommer inte att finnas någon moms på historisk skönlitteratur av Hilary Mantel, manualer eller läroböcker som Gray's Anatomy, eller faktiskt fantasiverken som John McDonnells Economics For The Many', avslutade han.

År 2018 antog Europeiska unionen lagstiftning som gjorde det möjligt för sina medlemsstater att ta bort eller tillämpa lägre moms på elektroniska publikationer.

Frankrike, Italien, Belgien och Island var bland dem som kom överens om att de skulle sänka skatterna, men Storbritannien följde inte efter och läsarna fortsatte att betala 20% moms på digitala publikationer.

Publishers Association, vars kampanj Ax The Reading Tax uppmanade till att ta bort den 'ologiska och orättvisa' momsen på alla digitala publikationer, firade Mr Sunaks tillkännagivande på onsdagen.

Läs mer

Budget 2020 och dina pengar
Allt du behöver veta om budgeten Budgetskattkalkylator Stamp Duty skaka upp Skatt på böcker skrotas

Det officiella Twitter-kontot Ax The Reading Tax skrev: ”Vi är glada över att momsen kommer att tas bort från e-publikationer efter den nya budgeten. Detta kommer att markera ett slut på att ologiskt beskatta människor som behöver eller föredrar att läsa digitalt.

'Tack så mycket till alla författare, organisationer, parlamentariker och allmänheten som uppmanade förbundskanslern att ta bort denna 20% skatt som fungerar som ett hinder för läskunnighet och diskriminerar människor som kämpar för att använda eller hantera tryckta böcker.'

Regeringen tillkännagav också planer på att frysa bensintull för ett rekord tionde år i rad, vilket sparar den genomsnittliga bilföraren kumulativa £ 1200 jämfört med vad de skulle ha betalat under bränsletrappan före 2010.

Och nu när Storbritannien har lämnat EU kommer tampongskatten slutligen att skrotas.

Från och med 1 januari 2021 slopas skatten på sanitetsprodukter för alla.

I sitt budgettal meddelade förbundskanslern också att regeringen kommer att frysa tullsatserna för öl, sprit, vin och cider, vilket innebär att en halvliter öl blir 1p billigare än den hade varit om den hade stigit med inflationen.

I alla fall, cigarettpriserna stiger vid 18 -tiden på onsdagen - budgetdagen .

Vi har en fullständig guide till vad budgeten betyder för dig här.

Se Även: