Är skotska sedlar lagliga? Sanningen - och om du måste acceptera dem

High Street Banks

Ditt Horoskop För Imorgon

Hundratals människor som bor i England anser att skotska sedlar är falska, enligt en ny rapport.



I en undersökning som placerade anteckningar från Bank of Scotland, Royal Bank of Scotland och Clydesdale Bank inför 1 710 personer sa en tredjedel att de var förfalskade medan tre av fyra inte kunde berätta vilket land de var från.



Och det orsakar ännu mer förvirring på high street med till och med Judy Murray ventar om att få sin lapp på 10 pund avvisad på ett kafé i London i februari - av ägaren får vi höra 'vi tar bara brittiska'.



Enligt Censuswide -undersökningen trodde var sjätte person att sedlarna nu var ur cirkulation medan var tionde var osäker på växelkursen mellan Skottland och England.

Nästan en fjärdedel av de tillfrågade (23%) sa att de skulle avvisa anteckningen om de fick en.

För närvarande, även om skotska sedlar kan accepteras i England, har de inte statusen & lagligt betalningsmedel & apos ;.



Faktum är att inga sedlar klassas som lagligt betalningsmedel i Skottland, där endast mynt räknas som sådana.

khabib vs poirier brittisk tid

Kungliga myntan förklarar & apos; lagligt betalningsmedel & apos; fras är en smal teknisk term som hänvisar till avveckling av skulder, och i vanliga transaktioner kan båda parter komma överens om att acceptera 'vilken betalningsform som helst'.



Som ett resultat av detta finns det inget som tvingar något företag att acceptera skotska sedlar i England.

Reglerna kan dock snart förändras eftersom en MP nu har lagt fram ett lagförslag i underhuset som kräver att sedlar från Skottland accepteras i hela Storbritannien.

'Varje skott som reser söderut har en historia om att deras pengar avvisas eller betraktas skeptiskt', säger skotska liberaldemokraternas vice ledare, Alistair Carmichael.

Carmichael vill uppmuntra företag över hela Storbritannien att erkänna och acceptera skotska sedlar med sin lagliga betalningsanmärkning.

Censuswide -undersökningen av alla anteckningar som visas för deltagarna, Royal Bank of Scotland -anteckningar var minst troliga att accepteras. Av de 1710 personer som frågade sa en femtedel att de var falska.

Måste butiker acceptera dem i England?

I England behöver företag inte juridiskt acceptera skotska sedlar - men majoriteten gör det, förutsatt att de känner igen dem.

Måste jag acceptera dem i min förändring?

Nej, du behöver inte heller acceptera dem i din förändring.

Hur är det med mynt?

Den goda nyheten är att mynt från Kungliga myntan har status som lagligt betalningsmedel norr om gränsen - till viss del.

Enligt Royal Mint är mynt värda mindre än £ 1 endast lagligt betalningsmedel upp till en viss gräns.

Mynt på 1 och 2 pund är lyckligtvis lagligt betalningsmedel upp till vilket belopp som helst.

Så även om du kanske inte får betala en parkeringsbot i slantar, kan du köpa ett hus med ett badkar med pundmynt om du vill - även om det skulle väga nästan två ton.

Får inte panik

Medan uttrycket 'lagligt betalningsmedel' används mycket, betyder det faktiskt väldigt lite.

Till exempel är ditt bankkort verkligen inte lagligt betalningsmedel, men låter dig betala för saker - och detsamma gäller för kontroller, kontaktlösa enheter och mer.

”Lagligt betalningsmedel har en mycket snäv och teknisk innebörd, som avser avveckling av skulder. Det betyder att om du står i skuld till någon kan du inte bli stämd för utebliven betalning om du erbjuder full betalning av dina skulder i lagligt betalningsmedel, förklarar Bank of England.

Är engelska anteckningar lagliga i Skottland?

Under 2017, bara veckor efter lanseringen av Bank of Englands nya sedel på £ 10 , släppte tre skotska banker sina egna plasttennare.

Clydesdale Bank utfärdade den första plastiska skotska £ 10 -sedeln, med poeten Robert Burns på baksidan, följt av RBS och Bank of Scotland.

Men sanningen är att engelska sedlar inte heller är lagligt betalningsmedel i Skottland - så nästa gång du avvisar en skotsk sedel, tänk på hur du skulle känna om de tackade nej till din också.

knivhugg på sainsburys parkering

Läs mer

Skaffa ett bättre bankkonto
Santander sänker förmånerna på 123 -konto Varför behöver du tre bankkonton Banker som låter dig frysa ditt kort Hur man byter till en mycket bättre bank

Se Även: