Anneliese Dodds öppnar upp om hur hennes pappa inspirerade henne att bekämpa orättvisor

Politik

Ditt Horoskop För Imorgon

Anneliese Dodds håller i sitt barn när hon deltar i en omröstning på Europaparlamentet 2016(Bild: AFP via Getty Images)



Anneliese Dodds kommer att göra historia på måndag som den första kvinnliga skuggkanslern som talar till en partikonferens.



Men coronaviruspandemin innebär att hennes landmärke kommer att äga rum online snarare än inför tusentals Labour -medlemmar packade i en aula.



Trots det är det ett ögonblick som hennes avlidne far Keith, en tidigare revisor vars dotter ärvt hans kärlek till siffror, skulle ha varit stolt över att få se.

Tyvärr dog han år 2018, 74 år gammal.

Men när hon uteslutande talade till NEWSAM over Zoom sa Dodds att hennes pappas åtaganden för rättvisa och rättvisa var drivande krafter bakom hennes politik - och skulle ge näring åt skatteflyktare och bedragare om hon blev kansler.



Anneliese som barn i Aberdeenshire (Bild: Samla)

Hon sa: En sak som han verkligen brann för var att bekämpa bedrägerier.



Det fanns några tillfällen när jag såg växa upp, även i vårt lokalsamhälle, där pengar missbrukades, tyvärr.

Jag minns att han var riktigt upprörd över det.

Det fanns ett fall i vår lokala kyrka där det hände, och den påverkan som har på människors förtroende är verkligen betydande.

Ms Dodds skulle använda sin fars exempel för att rikta skatteundvikare och undvikare om hon ledde finansdepartementet.

Det handlar bara om att göra rätt, sa hon.

Oxford East MP tog examen från St Hilda's College 2001

När du tillåter den typen av dålig praxis är det riktigt dåligt för alla som gör rätt, för alla de företag som följer reglerna - som de allra flesta gör.

Det är något jag verkligen är starkt engagerad i, den ekonomiska sanningen.

Det jag känner starkt är att så många människor arbetar riktigt hårt, de försöker fortsätta, de gör alla rätt saker - men de kämpar fortfarande.

Du kan jämföra deras situation med dem under andra omständigheter som har det mycket lättare.

Det är inte för att förnedra människor i dessa situationer, det är att säga att vi måste dra upp alla, vi måste se till att alla kan fortsätta.

Anneliese Dodds och familj - med sin man Ed Turner och barn

Keith var ingen stammande Labour -väljare, efter att ha stött en mängd olika politiska partier genom åren - dock inte de skotska nationalisterna.

Mjukt talade Ms Dodds, 42, kommer att hänvisa till sitt bokföringsföretag, som hade kontor i Montrose och Stonehaven, när hon lovar att återställa förtroendet för företagen.

Hon kommer att säga: Jag förstår vilken viktig roll företaget spelar för att skapa jobb och stödja försörjning över hela landet.

Jag har pratat med så många företagare som kan känna ett livslångt hårt arbete glida genom fingrarna.

Min far var en liten affärsman; en revisor som arbetat en sexdagars vecka i decennier.

Hans personal var mer som vänner än anställda.

ronaldo till man utd

Jag vet hur hemskt han skulle känna om han var i så många företagsägares skor just nu, för det finns andra klippkanter som hotar.

Mjukt talade Dodds, 42, kommer att hänvisa till sin fars bokföringsbyrå när hon lovar att återställa förtroendet för företag (Bild: PHILIP COBURN)

Hon sa till NEWSAM: Ibland när vi pratar om affärer glömmer vi att det handlar om människor.

Min pappa, han var en liten affärsman, han arbetade sex dagar i veckan under mycket lång tid och vi kände alla människor som han arbetade med - de var nära vänner till honom.

Det tryck som många affärsmän befinner sig under nu, de känner det väldigt varmt om hjärtat.

De måste väga upp, & apos; Kan vi behålla vissa anställda? Kommer vi ens att kunna fortsätta handla? & Apos;

Möjligen har de lagt ner hjärta och själ i den verksamheten och att ta de besluten är verkligen hjärtskärande för många människor.

Att titta på hennes pappas ympning gav henne en inblick i kampen för småföretagare över hela landet, sa hon.

För många människor handlar det inte om pengar att vara involverad i ett litet företag - naturligtvis måste du tjäna tillräckligt för att leva - men det handlar om att ha den riktigt bra kvaliteten oavsett vad det är, oavsett om det är ett café eller en slaktare eller en revisor, sa hon.

Att titta på hennes pappas ympning gav henne en inblick i kampen för småföretagare över hela landet, sa hon (Bild: PA)

Folk vill att det ska vara så bra som det kan vara, det är en del av den lokala ekonomin, high street, ett lokalsamhälle.

Jag tror ibland att det är en värld bort från några av de synpunkter på näringslivet som vi får, särskilt från den nuvarande konservativa regeringen.

Ms Dodds, som vill ha ett mer progressivt skattesystem uppmanade Tories att inte höja skatterna när landet kämpar mot koronakonjunkturen.

Regeringens fokus just nu måste ligga på att skydda jobben, insisterade hon.

Vi kan ha de diskussionerna om skatt i abstrakta men om storleken på skattebasen minskar, om du har färre personer i arbete, har du fått folk att spendera mindre, om du har färre företag i drift , då kan du prata allt du vill om skattesystemet - men den skattebasen kommer att bli mindre.

Hon tillade: När vi har kommit ur dessa omständigheter, låt oss då ha den nationella diskussionen om skatt.

Om Labour vinner nästa val, skulle Dodds bli Storbritanniens första kvinnliga kansler, vilket skulle vara en stor ära, ett mycket stort ansvar också, sa hon.

Hon skulle närma sig jobbet genom grannprovet som hon har använt sedan hon valdes in i Europaparlamentet 2014.

Det som alltid är viktigt för mig, ända sedan jag blev vald politiker, är mitt grannprov, avslöjade hon.

Det är att tänka, & med vad jag gör nu, skulle hon hålla med om detta? Skulle hon tycka att det var rätt? & Apos;

Det är det som driver mig.

Om hon blev kansler och bodde på No11 Downing Street, skulle hennes granne naturligtvis vara Keir Starmer, så det är att hoppas att svaret skulle vara: Ja.

Ingen kvinna har någonsin drivit statskassan, trots att Margaret Thatcher år 1949, 30 år innan hon blev premiärminister, föreslog att kvinnor skulle bli bättre på att driva de offentliga finanserna eftersom de övervakade hushållens budgetar.

Regeringen borde göra vad någon bra hemmafru skulle göra om pengarna var korta - titta på deras konton och se vad som var fel, sade den blivande Tory -ledaren till sitt adoptionsmöte som en konservativ kandidat för Dartford.

Håller fru Dodds med?

Jag tror verkligen att vi måste titta på konton och se vad som är fel-och just nu har den nuvarande regeringen gjort väldigt lite för att överväga de långsiktiga problemen som vår ekonomi står inför, sade hon.

Tyvärr drog Margaret Thatcher fel slutsatser av den analysen i många fall.

Men kontrollerar Dodds budgeten i sitt hushåll?

Åk inte dit!

Se Även: