Allt klart givet för att skrota 1p och 2p mynt av Bank of England - vad det skulle kosta oss räknat ut

Bank Of England

Ditt Horoskop För Imorgon

Här

Dags att skrota metallen(Bild: Gareth Fuller/PA Wire)



Bank of Englands ekonomer har tappat in i debatten om framtiden för 1p- och 2p -mynt efter att ha hävdat att skrotning av koppar från cirkulation inte skulle driva upp inflationen.



I en Bank of England blogginlägg på onsdagen , sa två analytiker att deras forskning och den 'överväldigande vikten av litteratur och erfarenhet' tyder på att pensionering av 1p och 2p -mynt inte skulle ha 'någon betydande inverkan på priserna'.



Författarna - Marilena Angeli och Jack Meaning - argumenterar för att rädslan för avrundning av priserna är överdriven, med tanke på att avskaffande av låga valörmynt bara skulle påverka kontantbetalningar, och även då skulle sannolikt priserna avrundas på den totala fakturanivån, inte enskilda föremål.

'Även om enskilda priser avrundades på alla betalningar, tyder analys av brittiska prisdata inte på någon ekonomiskt signifikant påverkan på inflationen', skrev de.

andlig betydelse av 50

Läs mer



Sällsynta pengar: Har du någon av dessa?
Sällsynta 1p -mynt Den ultimata guiden till sällsynta mynt Mest värdefulla 2 mynt Sällsynta 50p -mynt

Nästan ingen påverkan

De beräknar att även om detaljhandlarna rundar av alla priser till närmaste 5p, skulle inflationen bara pressas upp med 0,07 procentenheter.

'Eftersom inflationen stadigt urholkar köpkraften för mynt med låg valör, blir fallet för att ta bort det starkare', enligt experterna.



Deras kommentarer riskerar att väcka ytterligare kontroverser i ämnet, efter att statskassan väckt furore över möjligheten att 1p och 2p -mynt avskaffas tidigare i år när det krävde bevis för kontanter och digitala betalningar i mars.

katie pris utan smink

Treasury -samrådet påpekade att 60% av 1p- och 2p -mynten används bara en gång innan de faller ur cirkulation - ofta kastas i burkar eller ner i soffan - medan inflationen också stadigt urholkar köpkraften i slanten.

Men bara en dag efter att granskningen tillkännagavs, mitt i raseri över möjligheten att den ödmjuka slanten skulle axlas, flyttade Downing Street snabbt för att bekräfta att det inte fanns några planer på att göra slut med kopparmynt.

De är inte ens gjorda av koppar längre

död vid global sammankomst

Skulle priserna stiga som ett resultat?

Bland de farhågor som väcktes över flytten var oron för att levnadskostnaderna skulle öka på grund av prisavrundning.

'Sådana argument är dock bristfälliga på flera nivåer', säger bankens ekonomer, som säger att deras resultat stöds av en rad internationell forskning.

De säger att det växande antalet ekonomier som har tagit bort mynt med låg valör har infört ett system där prisavrundning endast tillämpas på den slutliga räkningen.

Och effekten minskar ytterligare med tanke på att avrundning endast gäller kontantbetalningar - som nu bara utgör 3% av utgifterna i Storbritannien.

Analytikerna framhåller också att prislappar som slutar på 99p nu bara står för 12% av priserna.

Det betyder att avrundning skulle bli mindre problem om 1p- och 2p -mynt kastades, sa de.

De drog slutsatsen att oro över inflationseffekten av att ta bort mynt med låg valör är 'ogrundad'.

Det kommer efter siffror i den senaste årsrapporten från Royal Mint på måndagen avslöjade produktionen av 1p och 2p mynt grovt halverade 2016-17 jämfört med föregående år.
Produktionen av slantar sjönk från knappt 500 miljoner till 288 miljoner.

rollbesättning av tonårshäxan sabrina

8 konstiga och underbara brittiska myntfakta

  1. Två 1ps väger samma som en 2p och två 5ps väger samma som en 10p

    betydelsen av siffran 19
  2. Pundet är den äldsta valutan som fortfarande används.

  3. Ursprungligen vägde 240 silverpennor ett pund. Det är så valutan fick sitt namn, med ett pund som bokstavligen var värt detsamma som ett pund sterlingsilver. Silver var den rättsliga grunden för pundet i hundratals år.

  4. Åsarna på myntkanterna är tack vare Isaac Newton, som tillbringade 30 år som väktare för Royal Mint. Han återkallade alla vanliga kantade mynt i omlopp och utfärdade dem igen med frästa kanter för att stoppa människor att raka av sig bitar för att göra nya.

  5. Kopparmynt är inte längre gjorda av koppar. Det betyder att du kan berätta hur gammal en 1p är genom att se om du kan plocka upp den med en magnet (mynt gjorda efter 1992 är gjorda av stål och bara pläterade med koppar, så är magnetiska, äldre är gjorda av brons så kan & apos; t plockas upp med en magnet).

  6. 50-talet var världens första sjusidiga mynt

  7. Gamla 5ps och 10ps är värda mer än 5p eller 10p - som kopparmynt före dem ökade metallens värde i 10p och 5p mynt tills de gjordes med förlust. År 2012 började kungliga myntan göra 5ps och 10ps av förnicklat stål, istället för en koppar-nickelmix (75% koppar, 25% nickel).

  8. Oavsett om det ser silver eller guld ut, består varje mynt värt mer än 10p mestadels av koppar (för tillfället åtminstone)

Se Även: