5 sätt att komma ur ditt gymkontrakt tidigt - dina rättigheter och kryphål

Kondition

Ditt Horoskop För Imorgon

Löpbandsträning

När kan jag sluta!(Bild: Getty)



Att komma i form och gå till gymmet mer (eller alls) är några av de mer vanliga nyårslöften. Bara ett problem, om du gör vad miljontals andra gör och tycker att din entusiasm avtar, hur får du ut av ett 12 månaders kontrakt?



Siffror från British Military fitness visar att mer än en av tre (37%) har slutat gå till gymmet i slutet av månaden efter att ha registrerat sig i januari.



Och det är inte bara januari -anmälningarna som fortsätter att betala en medlemsavgift utan att någonsin mörkna sina gymnas dörrar - cirka 15% av de som betalar en medlemsavgift träffar löpband, crosstrainer och motionscyklar mindre än en gång i veckan, Mintel siffror visar.

Läs mer:

ulrika jonsson first dates

Du kan lämna när du vill, men autogiro kommer att komma



Så med en mängd gratis och billiga gym tillgängliga om du ändrar dig senare, hur kan du säga upp ditt gymkontrakt tidigt?

Advokater på DAS Law, som tillhandahåller telefonjuridisk rådgivning för lawontheweb.co.uk , hittade några klausuler som låter dig avboka tidigt.



Nyckeln med gymkontrakt är att läsa dem noggrant och bara skriva under om du är nöjd med dem, säger Holly Heath, advokat på DAS Law.

Om du upptäcker att du måste säga upp avtalet tidigt, kontrollera kontraktet för att se om det täcker dina förhållanden. Anger det till exempel vad som händer om du är sjuk eller förlorar ditt jobb. Om det inte gör det har du goda skäl för en diskussion med ditt gym för att försöka nå en överenskommelse.

Här är kryphålen:

  1. Om gymmet stänger eller tar bort en anläggning som utgjorde en betydande del av erbjudandet - till exempel en pool eller ångbad - kan detta tolkas som ett avtalsbrott från gymmet. Detta ger dig skäl att argumentera för en minskning av avgifter eller uppsägning av kontrakt.

  2. Om du har ett visstidsmedlemskap som ett år men dina omständigheter förändras på ett oförutsägbart sätt-till exempel en långvarig sjukdom-har du skäl för omedelbar avbokning.

    Detta beror på att brittiska domstolar har beslutat att vissa lägsta villkor för medlemskap är orättvisa, särskilt när uppsägning förhindras trots att konsumenten står inför oförutsedda omständigheter

  3. Skulle en långvarig sjukdom permanent påverka din förmåga att använda gymmet har du rätt att be gymmet göra ändringar så att du kan fortsätta använda det om du vill.

  4. En höjning av din medlemsavgift för gymmet kan leda till avtalsbrott, men det beror mycket på formuleringen av ditt kontrakt. Prisökningen kommer att behöva vara tillräckligt stor för att visa att den utgör en betydande avvikelse från den ursprungliga grunden för medlemskontraktet.

  5. Om du har tecknat ett gymmedlemskontrakt men sedan beslutat att en eller flera av villkoren om det är orättvist har du fortfarande rättigheter. I synnerhet innebär konsumenträttslagen från 2015 att alla avtal som undertecknades efter oktober förra året är föremål för ett test av rättvisa.

    Om det bedöms som orättvist är det ogiltigt. Ett onödigt långt kontrakt, avgifter för tidig uppsägning, automatiska förnyelser eller påföljder kan alla anses vara orättvisa enligt lagen.

Se Även: