3 av 4 begagnade telefoner säljs trasiga, skadade eller FAKE: Dina rättigheter och hur du köper säkert online

Smartphones

Ditt Horoskop För Imorgon

Äpple

'Om du luktar en råtta har du förmodligen att göra med en'(Bild: Getty)



Tre av fyra konsumenter som vill ha en billig affär genom att köpa begagnade telefoner på nätet rippas av, enligt telefonnätet O2.



Som & apos; pre-owned & apos; mobilmarknaden fortsätter att växa, att veta vem man kan lita på online fortsätter att vara en knepig affär - med 73% av köparna kvar ha det värre med en trasig eller till och med falsk enhet.



Av 52 telefoner köpta på en rad onlineauktionssajter, en O2 studie fann 33 falskt annonserades som & apos; nya & apos; eller & apos; renoverade & apos; med 24% som anländer med trasiga skärmar och en skadad kamera.

Och det är inte bara fysiska problem som köpare står inför - en av tio telefoner misslyckades med att ladda, två enheter dök aldrig upp och en av sju (14%) var falska, eftersom bedragare betalar in oskyldiga konsumenter.

Oberoende expert Dominic Littlewood sa: 'Om du köper en begagnad telefon är det mycket bättre att köpa från en pålitlig operatör där du kan få en garanti, snarare än en främling från internet.'



Magnus McDonald, enhetschef på O2, säger: ”Även om det är möjligt att göra ett fynd är det inte förvånande att många telefoner på dessa klassificerade webbplatser är trasiga eller falska. Du måste bara fråga dig själv, om telefonen är legitim, varför säljer de den så billigt?

Att köpa via eBay eller Amazon: Dina rättigheter

Handel med webbplatser och appar, t.ex. Depop , eBay.co.uk och Amazon Marketplace ha skyddssystem för att lösa tvister mellan både köpare och säljare.



Om du upplever ett problem med varornas kvalitet eller försenad betalning kan du ta upp problemet med webbplatsen direkt.

Det finns också ett återkopplingssystem som offentligt visar hur säljaren har behandlat andra tidigare - var inte rädd för att läsa dessa innan du köper.

the handmaid's tale säsong 3 Storbritannien

Om du handlar på eBay.co.uk och de varor du har köpt inte klarar dig, täcks du av eBay köparskydd och dess Pengar tillbaka garanti , oavsett landets ursprung eller säljarens plats. eBay rekommenderar säljare att alltid handla via PayPal eftersom detta också ger ett bättre skydd.

Amazonas köpare omfattas av dess A-till-Z Säkert köpgaranti .

När du köper på Amazon.co.uk Marketplace, Auctions och zShops kommer detaljhandelsjätten att garantera skicket på de varor du köper och deras snabba leverans med A-Z Safe Buying Guarantee.

Cardiff Winter Wonderland 2014

Om en säljare tydligt har missuppfattat villkorets eller detaljerna för en vara på ett sätt som påverkar dess värde eller nytta, är ditt köp berättigat till A-till-Z Säker köpgaranti.

Läs mer

eBay säljar tips
Hur man säljer på ebay eBay -köpare bedrägerier eBay -erbjudanden och kupongkoder 3 hemligheter för supersmarta budgivare

Vilka är mina rättigheter när jag köper begagnade varor?

Iphone med trasig skärm

En trasig skärmtelefon är inte på något sätt i 'gott skick' (Bild: Rex -funktioner)

När du köper från en återförsäljare - vare sig det handlar om en stormarknad eller en välgörenhetsbutik, online eller personligen - är du skyddad av lagen om försäljning av varor 1979. Det betyder att det du köper ska vara:

  • Av tillfredsställande kvalitet

  • Som beskrivs (i valfri notering eller marknadsföringsmaterial)

  • Ändamålsenlig

Men om du köper från en privatperson är du inte helt skyddad av denna handling - en privat säljare är bara skyldig att tillhandahålla varor 'enligt beskrivningen'.

Om du köper en begagnad vara från ett företag kan du ta tillbaka den och be om reparation, byte eller återbetalning om den är felaktig eller inte fungerar som den ska.

Men köpare har inte en laglig rätt att helt enkelt returnera något för att du har ändrat dig - även om vissa återförsäljare tillåter detta efter eget gottfinnande.

Om du tycker att ett företag orättvist vägrar återbetalning eller ersättning kan du göra ett formellt klagomål till företaget. eller sök ytterligare råd från Medborgarrådsbyrån.

Vad ska du leta efter om du KAN se innan du köper

Kvinna med iPhone 5s kontrollerar hela tiden sin smartphone med internetuppkoppling.

Om du köper personligen, testa först några av funktionerna

Ofta när du köper online har du inte möjlighet att se - eller ens prova innan du köper. Men om du ber vänligt och bor lokalt kan säljaren acceptera din begäran om att titta närmare. Här är vad du ska titta efter:

  1. Batteri - Om möjligt, koppla in handenheten för att se till att den laddas.

  2. Ljud - Testa ett tydligt och skarpt ljud från högtalare och mikrofoner.

  3. Skärm - Försök att skriva, rotera och nypa för att zooma.

    11:55 betyder
  4. Gränssnitt - Kontrollera att knapparna, säkerhetsfunktionerna och kamerorna fungerar.

  5. Anslutning-Försök ansluta till Wi-Fi och bluetooth.

Frågor att ställa om du köper online

En studie har visat att iPhone -uttag gör människor oroliga. På bilden - En kvinna jämför sin nya iPhone 6 och hennes gamla 5: or framför en Apple -butik i Shanghai

Var inte rädd för att använda dina rättigheter (Bild: Getty)

Om du handlar en ny mobiltelefon online och inte kan se varan innan du betalar för den, här är några frågor att ställa säljaren för en tydligare bild. eBay erbjuder också ytterligare råd för att köpa mobiltelefoner säkert - läs allt om det här .

  • Vad är anledningen till att sälja enheten?

  • Du kan till och med be om mobiltelefonens IMEI -nummer (International Mobile Equipment Identity).

  • Är enheten låst?

  • Hur gammal är det?

  • Var köptes den ifrån?

  • Har det varit några senaste fel på telefonen?

  • Täcks det av en garanti eller garanti?

    röker holly willoughby
  • Vilka tillbehör ingår?

  • Var finns säljaren - detta finns också på listningssidan.

Köp från en välrenommerad källa

Om du är ute efter en ny handenhet kommer dessa återförsäljare att testa varan innan de säljer den till dig och erbjuda köparskydd (upp till ett år) om något skulle gå fel direkt efter köpet.

  1. Preloved.co.uk

  2. Officiell Apples webbplats

  3. eBay Argos Outlet

  4. eBay Currys Outlet

    jasper waller-bridge
  5. CEX - Computer Exchange Store

  6. O2 som ny

Läs mer

Mobiltelefonerbjudanden 2020
Bästa mobiltelefonerbjudanden Bästa SIM-erbjudanden Bästa smartphones för 2020 Bästa Android -telefoner

Se Även: